Låt inte avgifter äta upp din pension

I över 100 år har vi varit envisa med att hålla avgifterna nere. Varför? Jo, för att vi ägs av våra kunder och ingen annan. Vår enda uppgift är att tjäna pengar åt dig, inte på dig. Välkommen att upptäcka hur mycket du kan vinna på att ha låga avgifter i ditt pensionssparande. Det kan faktiskt vara ditt livs bästa affär.

”Att få ner avgiften på ditt pensionssparande kan vara ditt livs bästa affär. Och tumregeln är enkel: upp till 0,5 procent i avgift är ok. Sen börjar det bli dyrt. Över 1 procent i avgift är riktigt dyrt.”

Alectas pensionsekonom Staffan Ström har sagt det många gånger och fortsätter outtröttligt att trumma ut budskapet om hur viktigt det är att se över vilka avgifter du får betala på ditt pensionssparande. I sitt blogginlägg ”Avgifter åt upp halva Jennys pension” blir det tydligare än någonsin. Där förlorar Jenny mer än hälften av sina tjänste­pensions­pengar utan att ens lägga märke till det.

Så gick det för Jenny, 25 år

Efter att Jenny valt pensionsförvaltare för sin tjänstepension (med låg avgift – 0,5 procent) och därefter på inrådan av banken bytt till ”en prisbelönt fondförvaltare” för att lite senare lyssna på ännu ett råd och byta till en ”fond-i-fond” – krympte Jennys pension med 6 600 kronor. Varje månad livet ut. Hälften av Jennys pension gick helt enkelt upp i rök.

Lätt att bli av med pensionspengar

Det är enkelt att identifiera sig med Jenny i Staffans blogg. Och lika lätt är det att bli av med sina pensionspengar utan att man kanske förstår eller ens märker det. Avgifterna redovisas ju inte på en faktura utan äter undan för undan upp mer och mer av pensionskapitalet och när man väl upptäcker det – är det ofta för sent.

 — Alltför många råkar ut för samma sak som Jenny och det brukar jag berätta när jag är ute och föreläser om pensioner. Då är det många som blir upprörda och går hem och kollar upp sina avgifter, säger Staffan.

Läs mer

Staffans blogg "Avgifter åt upp halva Jennys pension"
Räkna själv på hur avgifter äter upp dina pensionspengar
Tema Låga avgifter - samlad information om avgifter

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice