Förtydligande kring Alectas hållbarhetsarbete

2018-05-25 Med anledning av fredagens artikel i Dagens Industri vill vi på Alecta förtydliga att vi har ett ansvarsfullt och långsiktigt förhållningssätt i alla de investeringar vi gör.

Inför varje investering görs noggranna analyser. I analysen ingår en utvärdering av hur bolaget vi vill investera i arbetar med mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och antikorruption.

Alecta har ett uttalat mål om att våra aktieinvesteringar ska vara i linje med det globala klimatarbetets ambitioner om ett samhälle där uppvärmningen inte överstiger 2 grader. Det betyder att det ändå kan finnas enskilda bolag med ett högt klimatavtryck, men som vi bedömer har kapacitet och avsikt att bidra till omställningen.

Under 2017 förtydligade vi vårt ställningstagande att inte investera i bolag med mer än 30 procent av omsättningen från förbränningskol. En analys som bland andra WWF gjorde under samma år visar att Alectas aktieportfölj är väl positionerad för att Parisavtalets tvågradersmål ska kunna uppnås.

Vi är övertygade om att det finns positiva effekter av att investera i bolag som befinner sig på en transformeringsresa. Det betyder att Alecta genom vår aktiva förvaltningsmodell bidrar till att hjälpa bolag bli ännu mer hållbara. Vår förvaltningsmodell var en av orsakerna till att vi blev utsedda till Europas mest hållbara pensionsbolag 2017 av den internationella pensionstidskriften IPE.

Alecta har dessutom konsekvent sänkt koldioxidavtrycket över åren. En branschjämförelse gjord av Söderberg och Partners 2017 visar att vårt avtryck är bland de absolut lägsta i branschen.

Idag finns Carina Silberg, Hållbarhetsansvarig på Alecta, tillgänglig i vår kundservice för att svara på eventuella frågor mellan kl 13 och 15.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice