Det här tjänar en jobbonär

När det skrivs om jobbonärer, eller visas inslag i TV handlar det ofta om exempelvis en tidigare IT-tekniker som efter pensioneringen beskär träd några timmar i veckan, eller en tidigare tjänsteman som arbetar deltid.

I våra siffror ingår båda kategorierna. Men, det vi ser är att en stor del av en jobbonärs inkomst faktiskt kommer från arbete högt upp i åldrarna. Och det handlar om mer än några timmar hit och dit.  

Studien visar jobbonärernas inkomst av arbete 

Vad en jobbonär tjänar beror såklart på vad personen i fråga har arbetat med tidigare, men i studien kan vi se hur mycket av en jobbonärs totala inkomst som kommer från arbete.  

  • Vid 68-års ålder får hela 42 procent av jobbonärerna minst 30 procent av sin totala inkomst från arbete.
  • Vid 70 är samma siffra 34 procent.
  • Drygt var tredje 70-årig jobbonär får alltså minst 30 procent av sin totala inkomst från arbete.  

Vem är egentligen jobbonär?

Men, är det bara höginkomsttagare som är jobbonärer? Nej, det är det inte. Bland 67-åringarna får fortfarande 44 procent av svenskarna inkomst från arbete, och klassas alltså som jobbonärer. Bland medelinkomsttagare är samma siffra 42 procent. Det visar att det inte bara är högavlönade med skrivbordsjobb som arbetar vid 67. Det finns däremot fler jobbonärer bland höginkomsttagare.  

artboard5.png

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice