Myter och missförstånd en anledning till studien
Pensioner och pensionärer är ständigt aktuella ämnen – både i samhällsdebatten och i politiken. Det är bra. Men tyvärr dyker det ofta upp missförstånd och myter i debatten. Ibland beror det på att samtalet utgår från osäkra prognoser och smala kundundersökningar istället för verkliga fakta.
För att ta reda på hur det egentligen ser ut kontaktade vi Statistiska Centralbyrån (SCB) och analyserade med hjälp av deras data inkomsterna för alla svenskar mellan 55-85 års ålder. Studien visar varifrån pengarna kommer i nästan tre miljoner svenskars plånböcker.
Studien i tre punkter
- Allt fler väljer att fortsätta jobba efter 65 års ålder.
– Att allt fler har börjat välja sin egen pensionsålder är riktigt bra. Våra liv ser ju väldigt olika ut och det som passar perfekt för någon kan vara helt fel för någon annan. Därför är den gamla normen med en enda pensionsålder för alla - oavsett yrke, hälsa och personliga drivkrafter så klumpig. Det sättet att tänka börjar vi äntligen lämna bakom oss, och det är verkligen på tiden.
– En framtidsspaning är att arbetsgivare som visar kreativitet mot slutet av de anställdas arbetsliv kommer att uppfattas som moderna och ha mycket att vinna på det, säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström.
- Arbetsuppgifter, mår bra av att jobba och känner sig ännu inte som pensionärer.
– När vi frågar varför de valt att fortsätta jobba, är vanliga svar att de trivs med jobbet, att de har ett kunnande som de vill få användning av och att de upplever att det är bra för hälsan att ha en fot kvar i arbetslivet.
- Gränsen mellan arbetsliv och pension suddas ut.
Idag jobbar 350 000 personer över 65 år samtidigt som de tar ut pension. Det betyder var tredje 68-åring, var femte 73-åring och var tionde 79-åring i Sverige.
– Det här är en effekt av att vi i snabb takt inte bara blir allt äldre, utan också allt friskare och piggare långt upp i åldrarna. Ett allt längre arbetsliv skapas inte bara med ekonomiska incitament utan också genom förståelse för vad som ger mening åt våra liv. Balansen mellan arbete och vila är viktig för oss människor, och genom att kombinera arbete och pension kan många äldre uppnå den, säger Staffan.
Antalet jobbonärer ökar snabbt
Extra intressant blir det när vi jämför årets undersökning med den vi gjorde för två år sedan. Då ser vi att antalet jobbonärer ökar i snabb takt, särskilt i de högre åldrarna.

Stämmer överens med Delegationens slutsats
Alectas studie kompletterar och understryker slutsatserna i det betänkande som Delegationen för senior arbetskraft nyligen överlämnade till Regeringen. Redan i betänkandets namn beskrivs utvecklingen: ”Äldre har aldrig varit yngre – allt fler kan och vill arbeta längre”, och författarna tror att den här utvecklingen kommer att försätta:
”Det är en nödvändighet att seniorer som kan och vill arbeta längre också både får och faktiskt gör det. Arbetet för ett längre arbetsliv bör främst inriktas på att minska hindren för de som kan och vill arbeta längre. Delegationens underlagsrapporter och andra analyser visar att seniorers sysselsättningsgrad inte motsvarar de förbättringar som skett i seniorers hälsa och funktionsförmågor. Det är uppenbart att det finns en stor och underutnyttjad arbetskraftspotential bland seniorerna. […] En av delegationens viktigaste slutsatser är att synen på seniorer är otidsenlig och felaktig och det är just denna syn som är ett av de största hindren för ett längre arbetsliv för fler.”
Läs mer
Förenklad visuell statistik
Betänkandet från Delegationen för senior arbetskraft
Sammanfattning av betänkandet