Tiotaggarvalet - presentation med voice over

Med denna presentation får du en introduktion till vad tiotaggarvalet handlar om och vilken kunskap som krävs för ett göra ett informerat val. Vi går igenom hur de olika pensionsmodellerna fungerar och varför ålder och framtida lön är avgörande faktorer vid ett eventuellt val.

Presentationen tar ungefär 20 minuter. Du kan pausa och backa när du vill. Längst ner på sidan hittar du också en intresseanmälan. Använd gärna den om du vill få mer information om tiotaggarvalet, eller komma i kontakt med oss för att boka in en egen presentation av rapporten till företaget/organisationen du jobbar på.

Vem ska lyssna?

Alecta vill bidra till en djupare förståelse hos arbetsgivare, pensionsrådgivare och andra som kan påverka val av pensions­lösningar för den som blir erbjuden att göra ett tiotaggarval. I presentationen lyfter vi därför fram och förklarar varför det är viktigt att förstå hur pensionen byggs upp i en förmånsbestämd ITP 2 och i en premiebestämd tiotaggarlösning.

Är du en av följande, tror vi att du kan ha nytta av presentationen.

  • Du ansvarar för vilka pensionslösningar företaget erbjuder sina anställda. 
  • Du arbetar med rådgivning kring pensionslösningar. Kanske är du försäkringsförmedlare, ”rådgivare” eller anställd på ett arbetstagar- eller arbetsgivarförbund och har kontakt med medlemmarna. 
  • Du vill lära dig mer rent generellt om hur tiotaggarval fungerar. Kanske är du ekonomijournalist, HR-chef etc. 
  • Du är ITP 2-försäkrad och står inför ett tiotaggarval. För dig kan presentationen förklara vad valet verkligen handlar om och hur oddsen att lyckas slå ITP genom egna placeringar ser ut.

Kort om innehållet

Presentationen förtydligar bland annat vilka faktorer som bygger upp en bra pension i de olika modellerna, företagens och invidens skäl att välja en tiotaggarlösning, hur många tiotaggarna är och hur deras löneutveckling har varit, varför åldern är viktig vid ett val samt Alectas rekommendationer.

Läs mer

Ladda ner rapporten (pdf)


Har du flera frågor?

Dyker det upp frågor efter att du har sett presentationen eller vill ditt företag/din organisation ha en egen mer ingående presentation av rapportens slutsatser, med chans att ställa frågor? Fyll i formuläret, så kontaktar någon av Alectas pensionsspecialister dig.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice