Framtidens arbetsplats stärker företagskulturen

På Alecta har de allra flesta medarbetarna arbetat hemifrån sedan mars 2020 på grund av pandemin. Innan dess hade vi diskuterat framtidens arbetsplats, men hemarbetet gav diskussionerna raketbränsle. Vad betyder kontoret och hur ska det användas när vi kan komma tillbaka?

Medarbetarnas behov är utgångspunkten

Under våren och sommaren 2021 samlades alla grupper av medarbetare till digitala workshops och diskuterade hur vi ville att morgondagens arbetsplats ska se ut när pandemin är över. Engagemanget var mycket stort och även om bilden av den önskade framtiden varierade, fanns vissa tankar som återkom. Alecta kommer som arbetsgivare att testa sig fram, med utgångspunkt från medarbetar­nas behov:

Flexibilitet

Det ska alltid vara möjligt att kunna arbeta från kontoret eller på distans efter behov och arbetsuppgifter. Individens behov balanseras mot gruppens, teamets eller avdelningens.

Kulturbyggande kontor

Framtidens kontor ska fungera som en mötesplats för oss kollegor. En plats där vi kan vi stärka sammanhållningen och bygga en kultur där vi får energi och in­spira­tion. Det gör att sociala aktiveter och ytor och lokaler som stimulerar krea­tivitet och inspira­tion kommer att bli ännu viktigare på kontoret, för att locka oss att komma dit.

Plats för fokus 

För många medarbetare kan kontoret även vara en plats för fokus, där familj, husdjur eller annat i hemmiljön inte stör. På kontoret ökar behovet av mindre rum för fokusarbete och ostört deltagande i digitala möten.

Testar oss fram 

Vi vet inte exakt nu hur vi kommer vilja ha det i framtiden. Vi tillåter oss att prova och testa för att hitta bra lösningar.

Regeringsgatan 107 i Stockholm kommer även i framtiden att vara vår huvud­arbetsplats där vi alla tillsammans bygger vår kultur och skapar samman­hållning, stärker vår gemensamma identitet och får energi att skapa nytt.

Inspiration och kunskap från Alecta Fastigheter

Frågorna om framtidens arbetsplats är viktiga för Alectas anställda, men också för Alectas möjligheter att skapa god avkastning åt våra kunder, eftersom vi är en av Sveriges största fastighetsägare. På vårt fastighets­bolag, Alecta Fastigheter AB, finns många kollegor med stor expertis inom området vilket gör att våra interna diskussioner ofta kan lyftas genom inspirerande inspel och kunskap från om­världen.

Läs mer

Mer om framtidens arbetsliv på alectafastigheter.se

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice