Våga berätta om tjänstepensionen - er värdefullaste anställningsförmån

Jag funderar ibland på varför många tycker att det känns så krångligt med tjänstepension. Om vi ser vi på det som lön när man inte längre jobbar blir allt så mycket enklare. Ingen säger ju ”Det där med pengar den 25:e varje månad, det har jag aldrig orkat sätta mig in i.”

Du måste inte kunna allt för att prata om tjänstepension

Många arbetsgivare ställer alldeles för höga krav på sig själva och tror att de måste kunna allt om pensioner för att våga säga något. Glöm det! Kör igång istället så kommer ni att märka att det inte är så märkvärdigt. Om du skulle få frågor du inte kan svara på finns både vi på Alecta och gänget på Avtalat till för dig. Vårt jobb är att ta hand om knepiga frågor om pensionen, och vår service ingår i priset ni redan betalar för tjänste­pension­en. Alltså - vi tar hand om krånglet, du tar hand om credden från medarbetarna.

Hitta rätt tillfälle

Ett enkelt sätt att komma igång är att välja ut några tillfällen där det finns en naturlig koppling till tjänstepensionen. Det kan till exempel vara:

  • när det orange kuvertet går ut på vårkanten
  • på Tjänstepensionens dag den 27 september
  • eller när ni håller lönesamtal.

Vilka är då de viktigaste budskapen?

Anställningsförmånen tjänstepension handlar om att livet ska fungera även när man inte kan gå till jobbet. Det tycker jag är ett av de viktigaste budskapen att föra ut till de anställda. Er omsorg om era anställda sträcker sig längre än bara betala ut lön den 25:e varje månad. Ni tar hand om era anställda också om de blir sjuka och när de gått i pension. Ni finns till och med för de närmaste om en medarbetare skulle dö. Det är de viktigaste budskapen att förmedla.

Några praktiska tips för att nå ut

  • Var tydliga med att ni inte förväntar er något av de anställda. Inga stora beslut, inga svåra val. Bara att de ska få lite bättre koll på förmåner de redan har.
  • Försök hitta en inramning som fungerar i er vardag. Kanske i fikarummet, på ett veckomöte eller på någon annan form av en konferens.
  • Var personliga. Generell pensionsinformation engagerar inte. Spara de tråkiga försäkringsbroschyrerna till de som verkligen vill fördjupa sig.
  • Var konkreta och krångla inte till det. Försök göra tjänstepensionen till ett naturligt inslag i er vardag.
  • Eller skicka helt enkelt ett julkort hem till medarbetarna där du tackar för goda insatser under året och påminner om att du under året har sett till att medarbetaren har en bra sjukförsäkring, en värdefull livförsäkring och ett bra tjänstepensionssparande tack vare anställningen hos er. Svårare än så behöver det inte vara.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice