När blir man egentligen pensionär?

En pensionär är någon som slutat arbeta, tror jag att de flesta skulle säga. Under många år var pensioneringen dessutom ofta knuten till sextiofemårsdagen, men så är det inte längre.

Idag väljer allt fler sin egen pensionsålder. Av de ungefär 35 000 Alectakunder som började ta ut sin tjänstepension förra året var bara hälften 65 år gamla. Två av tio var yngre än 65 år och tre av tio var äldre. Det är en väldigt sund utveckling tycker jag. Våra liv, vår hälsa och våra förutsättningar, drömmar och behov ser så olika ut. Varför skulle vi då gå i pension vid exakt samma ålder allihopa? 

Fler jobbar och tar ut pension samtidigt

En annan spännande förändring är att allt fler fortsätter att arbeta samtidigt som de tar ut pension. Jag kallar dem för ”jobbonärer”. Idag finns det 350 000 personer över 65 år som jobbar samtidigt som de tar ut pension. Var tredje 68-åring, var femte 73-åring och var tionde 79-åring jobbar idag i någon utsträckning

Fler jobbar och tar ut pensionen samtidigt

En annan spännande förändring är att allt fler fortsätter att jobba efter att de börjat ta ut pension. Jag kallar dem som blandar inkomster från jobb och pension för ”jobbonärer”, och idag finns det hela 350 000 jobbonärer över 65 år i Sverige. Var tredje 68-åring, var femte 73-åring och var tionde 79-åring jobbar idag i någon utsträckning. Eftersom de tar ut pension är de i statistiken pensionärer, men de jobbar fortfarande. Är man verkligen pensionär då? Det tål att tänkas på.

De flesta arbetar inte heltid utan drygar ut pensionen med deltidsarbete. Några för att de tycker att pensionen annars inte räcker till, men de allra flesta att de vill och mår bra av det, enligt en undersökning Alecta låtit göra. Det mesta tyder på att vi i framtiden kommer att ha allt fler kollegor som är både 70, 75 och 80 år gamla.

Så påverkar ett extra år kvar på jobbet din pension

Pensionsmyndigheten har på sin webbplats ett antal tumregler kring pension. En av dem är att ett års extra arbete ökar den livslånga pensionen med mellan 6 och 11 procent. Det betyder för en medelinkomsttagare ungefär 1 500 kronor i månaden. Prova gärna själv vilken betydelse pensionsåldern har för just dig på Minpension.se. Där kan du också se hur pensionen påverkas om du ändrar din lön eller byter jobb till en annan del av arbetsmarknaden.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice