Våra rapporter

Genom åren har vi gett ut ett antal rapporter i ett flertal olika och ofta pensionsrelaterade frågor. Med våra rapporter vill vi bidra till en öppen diskussion i ämnen som intresserar och är viktiga för våra kunder. Vi vill också vara en aktiv röst i pensionsdebatten i stort.

 1. Sjukfall inom ITP 2009–2021

  PDF 1,7 MB · Rapporten är en analys av långa sjukskrivningar bland privatanställda tjänstemän inom ITP. Vi har tittat på utvecklingen under perioden 2009 till 2021.

 2. Löneväxling_en_förmånlig_förmån__.pdf

  PDF 2,3 MB · Löneväxling är ett individuellt extra sparande, som möjliggörs av arbetsgivaren och som motiveras av hur skattesystemet ser ut. Den här rapporten visar hur många ITP företag ser på erbjudandet om löneväxling idag. Rapporten är en uppföljning av den rapport som PRI och Alecta gjorde i juni 2016.

 3. Tiotaggarvalet - valet mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension

  PDF 2,6 MB · Hur ser tiotaggarmarknaden ut idag och är det lika populärt att välja en tiotaggarlösning nu som det var när det först blev möjligt? I rapporten "Tiotaggarvalet - en rapport om valet mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension" söker vi utifrån studier och statistik ta reda på vad som hänt sen dess.

 4. Alla vill bli äldre, men ingen pensionär

  PDF 1,5 MB · Pensioner har aldrig varit en top-of-mind-fråga för de som nyss kommit ut i arbetslivet eller fortfarande förbereder sig för det. Men det håller på att ändras. Pensionsfrågan är viktig, även för 20-åringar.

 5. Pensionsplagiaten - ITP ger mer pension för pengarna

  PDF 2,4 MB · En rapport från Alecta och PTK om varför den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP är bättre än plagiaten.

 6. Deltidsfällan - hur en ojämställd arbetsmarknad ger ojämställda pensioner

  PDF 2,9 MB · Deltidsarbete slår hårt mot pensionen - mer nu än förr. Pensionssystemet är i sig inte ojämställt utan speglar en ojämställd arbetsmarknad.

 7. Avgifter & procent - Läcker din pension?

  PDF 3,2 MB · Finansbranschen säljer sparande, rådgivning och placeringshjälp. Pensionsspararna betalar dyrt för att få hjälp att välja. Skapar branschen nytta? Varför försvinner stordriftsfördelarna på vägen?

 8. Ett långt arbetsliv börjar tidigt

  PDF 4,2 MB · Ett långt arbetsliv börjar tidigt visar bland annat att en tjänsteman med normal lön kan få cirka 6 000 kronor mer pension i månaden om hon börjar jobba som 25-åring istället för som 30-åring.

 9. 55, 65 eller 75? I huvudet på en blivande pensionär

  PDF 1,1 MB · Hur tänker blivande pensionärer kring sin pension? Alecta presenterar statistik och en undersökning som visar att Sverige är på väg från en pensionsnorm till ett tillstånd där vi gör egna val kring när och hur vi ska gå i pension.

 10. Rovdriften på pensionssparare

  PDF 835 KB · Fem av sex sparare är dåligt insatta i vilken avgift som faktiskt tas ut på deras tjänstepension. Ännu fler har svårt att överblicka vad avgiften innebär över tid. Vid 2 procents avgift försvinner en tredjedel av pensionskapitalet.

 11. Med rätt arbetsgivare får du en lön till

  PDF 3,2 MB · Vi vill gärna dela med oss av vad som är viktigt att tänka på för att få ett bra socialt skyddsnät utöver de pensioner och försäkringar som vi alla har via Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Detta skyddsnät behöver nämligen kompletteras.

 12. Tjänstepension - Investeringen som företagsledningen glömmer

  PDF 944 KB · Med den här skriften vill vi på Alecta lyfta fram några viktiga fakta om tjänstepensionen och hur du kan informera dina medarbetare om den. Du får praktiska och användbara tips på hur pensionsfrågan kan hanteras enkelt och professionellt.

 13. Vem tjänar på krångliga pensioner?

  PDF 858 KB · I dag måste vi själva ta ansvar för vår framtida pension och fylla vår ”pensionssäck” inför ålderdomen. Därför är det väldigt allvarligt att de pensionsbesked som olika aktörer skickar ut inte är läsbara eller jämförbara med varandra.

 14. Den pensionslösa generationen

  PDF 638 KB · Närmare en halv miljon 70-talister riskerar att bli delvis pensionslösa så till vida att de saknar tjänste- eller avtalspension. De förändringar i olika pensionssystem som genomförts under senare år innebär att individen själv måste ta ett större ansvar för sin framtida pension.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice