Ateljén 2022 - Gillian Tett och Sveriges Apollo-projekt

Den 28 april samlades 60 representanter från näringsliv, politik, journalister, akademi, kapitalförvaltning, opinionsbildare och forskare på Hufvudsta Gård i Solna för att diskutera framtidens trygghetssystem.

Temat för årets Ateljé var ”Sveriges Apollo-projekt”.

1961 höll president John F. Kennedy ett tal till kongressen i USA där han uppmanade dem att anta ett mål om att sätta en människa på månen innan decenniet var över. Vad man än anser om målsättningen att sätta en människa på månen vet vi i efterhand att Apolloprojektet tog fram teknik som var grunden till smartphones, internet, Siri och många av dagens landvinningar vad gäller IT, fordonsteknik och flera andra områden.

Framförallt var det en uppdragsbaserad ekonomi, där en stor del av samhällets resurser – allt från statliga upphandlingar, lån, bidrag, utbildningar, innovationssatsningar etc. fokuserade på att lösa ett problem. Som vi alla vet nådde USA månen den 20 juli 1969. Mission accomplished. 

ateljen_2022_logo.pngIdag har vi ett problem att lösa, som är av större betydelse för oss än att landa på månen – klimatet. Sverige har antagit en klimatlag, våra bolag ligger långt fram vad gäller hållbarhet, vi har precis levererat den första biten fossilfritt stål och diskussionerna om hur vi bäst löser klimatkrisen är ständigt pågående.

Men, om vi liknar hur vi idag arbetar för att lösa klimatkrisen med Apolloprojektet finns det en skillnad i målsättningen - det uppdrag vi satt upp för oss själva som nationell ekonomi. Vi fokuserar på att minska utsläpp och inte i lika hög grad på vilket mål vi vill uppnå. Genom en eller flera konkreta målsättningar finns en potential att rikta in statliga upphandlingar, regleringar, lån, bidrag, utbildningar, innovationssatsningar etc. mot samma mål. Flera ekonomer hävdar idag att vi behöver ”bring mission to the heart of public policy”. För detta behövs att staten, näringslivet och ägarbolag dra åt samma håll och arbetet mot samma mål.

Men, vilket är målet? Vilket är det svenska Apolloprojektet? Det var det vi diskuterade med deltagarna under Ateljén 2022.

Key note speaker var Gillian Tett, ordförande för the editorial board på Finanical Times och redaktör för Moral Money. 

Ateljen2022_presentation_smal.jpg

Övriga talare

  • Mark Carney, Vice President och Head of Impact Investing på Brookfield Asset Management, tidigare FNs speciella sändebud för klimat och finans och chef för Bank of England.
  • Emil Källström, Vice VD Sekab, tidigare Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson och riksdagsledamot. 
  • Max Elger(S), Finansmarknadsminister.
  • Arvid Åhlund, ledarskribent.
  • Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.

En sammanfattning av Arvids presentation hittar du här.
Programmet för dagen kan du se här.

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice