Alectas historia

Grunden till det svenska välståndet skapades i skogar, gruvor och järnbruk där nya uppfinningar och arbetssätt drev utvecklingen framåt. Det är en del av den svenska framgångssagan. Men en parallell historia är minst lika viktig.

Tjänstemännen på Uddeholms och Munkfors Bruk ville i början av det förra seklet skapa en bättre framtid med en trygg ålderdom, och grundade en gemensam pensionskassa. En bärande idé var att pensionen inte skulle vara en nådegåva som tack för lång och trogen tjänst, utan en naturlig del av de anställdas ersättning.

Lika framsynta industrimän insåg nyttan för företagen av en flexibel lösning där den upparbetade pensionen följde arbetstagaren när denne bytte arbetsgivare. Det minskade trögheten på arbetsmarknaden och gjorde lättare för de framväxande industriföretagen att rekrytera rätt kompetens.

Därmed föddes Alecta 1917 och den smarta samverkansidén spridde sig snabbt över landet. Modellen med samverkan mellan arbetsmarknadens parter blev en central del av den svenska framgångssagan under hela 1900-talet.

Den svenska modellen står inför nya möjligheter och utmaningar med delnings- och gigekonomi, digitalisering och globalisering. Dessutom förväntas livslängden öka kraftigt. När och hur vi vill ta ut pensionen kan förändras i grunden, och kanske vill vi ha flera karriärer efter varandra. Oavsett vart framtiden tar oss, så kommer Alecta och kollektiva lösningar för tjänstepensionen vara en central del av trygghetssystemet, och därmed en del av det svenska samhällskontraktet.

Vår vision för framtidens samhälle bygger på ett inkluderande samhälle med trygghet och individuell frihet för alla. Vi bidrar genom att arbeta för ett hållbart pensions- och trygghetssystem samt genom att investera dina pengar så att människor, miljö och samhälle mår bra även på lång sikt.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice