En utställning om erfarenhet, glädje och olika livsval

I Sverige lever 2 miljoner människor ett liv där arbete inte längre tar upp större delen av tiden. Den offentliga bilden av dem är oftast enkelriktad och lite problemfylld. Men 2 miljoner individer är naturligtvis just individer, och många av dem är äldre, men inte gamla. I gruppen finns erfarenhet, livs­glädje och mängder av olika intressen, kunskaper och livsval.  

Just det här vill fotografen Evelina Carborn, ta fasta på i utställningen "Äldre men inte gammal". 

— Idén till utställningen föddes i samtal med en av mina uppdragsgivare, tjänstepensionsbolaget Alecta. I en rapport har de visat att allt färre går från att bara arbeta till att bara vara pensionär. De flesta människor gör faktiskt på något annat sätt.

— Som fotograf tycker jag att de bilder som visas på äldre i media är väldigt stereotypa. De saknas bilder som på olika sätt visar äldre som aktiva i samhället. Redan i 60-årsåldern blir människor sedda som bara gamla. Många av dem jag träffat beskriver det som att bilden av övergången mellan arbetsliv och pension både är förenklad och föråldrad. Den bilden vill jag ändra på.

Ett omvittnat problem 

Sverige är, enligt internationella mätningar, ett av de länder i världen med störst problem med ålderism. Många av dem Evelina träffat under arbetet med utställningen vittnade om att pandemin ökat känslan av utanför­skap.  

— De kände sig ännu mer avskurna från samhället under 2020 och 2021. Man märker att det som liksom grott lite mer under ytan tidigare blev mer påtagligt under pandemin.  

Men allt är inte ledsamt? 

— Oh nej, tvärtom. De jag pratat med säger att de lever fantastiska liv. De trivs väldigt bra, även om det såklart varierar. Det finns en sån enorm erfarenhet hos dem som jag tycker att vi som samhälle bör uppskatta på ett helt annat sätt än vad vi gör idag.  

Och på frågan om vad hon hoppas att utställningen kan bidra till, svarar Evelina direkt:  

—Att se individer och inte klumpa ihop den här stora gruppen till en massa.  

— Jag minns speciellt en konversation jag hade under en fotografering när vi pratade om vad som var den största skillnaden på livet då och nu. Personen sa att hon i efterhand kunde se att gå från jobb till ”pensionär” var en av de största omställningarna i hennes liv. Lika stor som att få barn. Framförallt på grund av omgivningens syn på henne, där hon kände det som att man tittade på henne med nya ögon. Som att hon liksom lämnat den bidragande delen av samhället och helt gått in i en privat sfär.  

 

Om utställningen 

Fotografierna togs av Evelina Carborn under 2021 och 2022 och gjordes mot bakgrund av rapporter som Alecta tagit fram. I utställningen porträtteras bland andra Amelia Adamo, Claes Elfsberg, Barbro Westerholm och ytterligare ett antal svenskar, som är äldre, men inte gamla.  

Allt material kan ses både här på alecta.se och på plats i Stockholm.

  • Förhandsvisning: Norrmalmstorg den 19-25 september.
  • Officiell invigning: Raoul Wallenbergs Torg den 24 oktober.
    Utställningen kan ses till 13 november.
  • Ytterligare visning: Normalmstorg den 1-8 december.


Alla rapporter om jobbonärer finns på www.alecta.se/jobbonarer  

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice