Sammanfattning av konsekvenser vid löneväxling

För den som vill spara extra i syfte att höja sin pension är det viktigaste att man sparar i tillgångar som kan ge god avkastning och som har låga avgifter. Om sparandet sker genom löneväxling, i ISK eller en kapital­försäkring är mindre avgörande.

Avgifterna måste vara rimliga

Löneväxling har skattefördelar, som dock riskerar att raderas ut om sparandet är förknippat med höga avgifter. Men förutsatt att avgifterna är rimliga ger skatte­fördelarna en extra skjuts, främst i lönelägen som ligger relativt nära taket för allmän pension.

Lönen avgörande

Anställda med högre lön har mindre skattefördelar genom att löneväxla. Det beror på att de inte kan räkna med lägre marginalskatt när löneväxlings­sparandet höjer pensions­inkomsten – särskilt inte sedan värnskatten nu är slopad.

Låst kapital fram till pension

De skattemässiga fördelarna med löneväxling har ett pris. Till skillnad från att spara på egen hand är kapitalet i en löneväxling inlåst till dess man går i pension. Den som löneväxlar lever dessutom med en osäkerhet om inkomstskatterna kommer att ändras innan man går i pension.

Fördelar vid tidig pension

För den som löneväxlar i syfte att sluta jobba tidigare och leva på sparkapitalet under några år ger löneväxling en rejäl skattefördel. I det läget blir marginal­skatten väsentligt lägre när den extra pensionen tas upp till beskattning.

Lars Callert, Marknadsanalytiker 

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice