Rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF

Löneväxling för 5–9 miljarder

I en rapport från 2022 uppskattar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, att mellan 110 000 och 150 000 anställda löneväxlar. I kronor handlar det om 5–9 miljarder per år, vilket betyder att löneväxling ligger ungefär i nivå med premierna för tiotaggarlösningar.

Enligt ISF-rapporten har hälften av alla som löneväxlar gjort det i högst tre år, vilket tyder på att löneväxlingen har vuxit i omfattning de senaste åren. Det rimmar bra med den undersökning som Alecta och PRI Pensionsgaranti publicerade 2021. Då konstaterade vi att andelen företag som erbjuder anställda att löneväxla hade ökat sedan 2016.

Mer eller mindre lönsamt

Löneväxling kan vara ett mer eller mindre lönsamt sätt att spara extra till pensionen med hjälp av arbetsgivaren. Man bör dock ha en lön över 51 300 kronor för att inte förlora förmåner i socialförsäkringssystemet, så löneväxling är inte en sparmodell för alla.

Tre av fyra som löneväxlar är privatanställda tjänstemän och ungefär hälften är 50 år eller äldre. De som är äldre löneväxlar också större belopp än yngre.

I genomsnitt löneväxlar de som har lön över socialförsäkringstaket cirka 4 400 kronor per månad. Variationen är dock stor – några växlar stora belopp, vilket drar upp snittet. Medianvärdet ligger därför lägre, cirka 3 000 kronor.

Se upp med löneväxling efter 65

Fortfarande går de flesta i pension kring 65-årsåldern, men trenden är att fler fortsätter att arbeta högre upp i åldrarna. ISF-rapporten visar att var femte av dessa äldre, som fortfarande jobbar, också löneväxlar. Det förvånar eftersom skatterna sjunker från det år man fyller 66 år och blir ännu lägre från 67, vilket gör löneväxling till ett sämre sätt att spara.

Läs mer

ISF rapport "Löneväxling till tjänstepension"

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice