Om Alectas fullmakter

En arbetsgivare eller en privatperson kan anlita ett ombud för att få hjälp med sin tjänstepension i Alecta. Som ombud behöver du då ha en fullmakt. Här kan du läsa om vad som gäller för alla slags fullmakter i Alecta.

Vi använder Fullmaktskollen

Den 16 maj ansluter vi oss till Fullmaktskollen för all hantering av fullmakter. Det betyder att du som är ombud själv behöver ansluta dig till Fullmaktskollen för att skapa digitala fullmakter där. 

Gör så här

Kontakta Fullmaktskollen för att få information om hur du ansluter dig.  Skicka ett mejl till info@fullmaktskollen.se eller ring 0771-80 88 00. Om du tillhör en förmedlarorganisation kan du också fråga dem hur anslutningen går till för din organisation.

Fullmakter som finns hos Alecta idag

  • Fullmakter som finns registrerade hos Alecta idag, fortsätter att gälla tills de löper ut enligt vår 3-årsregel. Därefter blir de ogiltiga och kan inte användas längre.
  • Vi vet att många fullmakter löper ut i maj 2018, så ta en titt på dem du har och skapa istället nya hos Fullmaktskollen. För att ta reda på hur länge en fullmakt i Alecta är giltig loggar du in i internetkontoret och söker fram fullmakten under menyn Fullmakter.

Fullmakter genom Postenscanning

  • Fullmakter som undertecknas och skickas genom Postenscanning till och med den 15 maj fortsätter att gälla enligt vår 3-årsregel.
  • Skickar du in en fullmakt till Postenscanning efter den 15 maj, tar vi inte emot den oavsett när den är underskriven.

Fullmakter genom Fullmaktskollen

  • Har du skapat en fullmakt hos Fullmaktskollen före den 16 maj, kommer den att gälla enligt Fullmaktskollens regler (även om det under en övergångsperiod i Alectas internetkontor kommer stå att giltighetstiden är 3 år ).

Så återkallas en fullmakt till och med 15 maj

  • Det är fullmaktsgivaren som återkallar en fullmakt som är skapad hos Fullmaktskollen. För det behövs BankID.
  • Övriga fullmakter återkallas hos Postenscanning.

Så återkallas en fullmakt från och med 16 maj

  • Det är fullmaktsgivaren som återkallar en fullmakt som är skapad hos Fullmaktskollen. För det behövs BankID.
  • Övriga fullmakter återkallar du genom att logga in i internetkontoret och skicka återkallelsen genom Mina meddelanden.

Läs mer

Allmänt om fullmakter fram till 16 maj
Koncernfullmakter

Var informationen användbar för dig?

Behöver du istället vår hjälp? Kontakta oss.

Vill du hjälpa oss att bli bättre?

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats.

Tack för din återkoppling!