Marknadskommentarer för våra olika marknader

Här kan du läsa om utvecklingen på våra olika marknader.

Under årets andra kvartal har aktiemarknader världen över fortsatt upp om än i långsammare takt än de kraftiga uppgångar som noterades under första kvartalet. I Europa har den svaga konjunkturen börjat visa sig i bolagsrapporterna vilket fått sentimentet att svalna något. Vidare har osäkerhet kring valutgångar i Frankrike och Storbritannien skapat politisk osäkerhet vilket även spridit sig till de finansiella marknaderna.

Den breda inflationen i Europa har under perioden fortsatt ned mot centralbankernas mål. Detta ledde till att Riksbanken i maj, och ECB i juni, sänkte sina styrräntor med 25 punkter till 3,75 procent. Lägre inflationsutsikter, svagare konjunktur och en starkare krona medförde att Riksbanken i juni sänkte räntebanan och signalerar om två till tre räntesänkningar i år. Förväntan har således stigit för att Riksbanken sänker räntan vid nästa penningpolitiska möte i augusti. ECB som önskar mer inkommande data på att även tjänsteinflationen är på väg ner väntas inte sänka räntan förrän i september.

I USA har börserna fortsatt att utvecklas positivt och nått nya rekordnivåer. Framför allt har teknikaktier, och i synnerhet halvledaraktier såsom Nvidia och ASML, fortsatt att stå för en stor del av uppgången för det amerikanska börsindexet. Amerikansk tillväxt är fortsatt god men även där finns tecken på viss inbromsning i ekonomin vilket bland annat kan skönjas i arbetsmarknadsstatistik. Detta har ökat förväntningarna på att Fed, som hittills lämnat räntan oförändrad, ska sänka styrräntan i närtid. Detta har också givit visst förnyat bränsle åt marknaden.

Under kvartalet utvecklades den svenska aktiemarknaden med 1,5% att jämföra mot Europa och USA som steg med 3,6% respektive 3,8%, mätt i lokala valutor.

Den svenska kronan stärktes under kvartalet mot euron och den amerikanska dollarn med 1,6 respektive 0,9 procent. Sedan starten av året har dock kronan försvagats.

Svenska kort och långräntor har sjunkit under kvartalet 30 respektive 6 punkter. Motsvarande europeiska och amerikanska räntor har däremot stigit något.

På fastighetsmarknaden har sentimentet gradvis förbättrats under kvartalet, som en följd av sjunkande inflation och att räntor förväntas sjunka. Detta har införlivat optimism om branschens återhämtning och framtida transaktioner. Transaktionsvolymen har dock varit fortsatt låg under kvartalet.

Alecta Förmånsbestämd

Kvartalsavkastningen för den förmånsbestämda portföljen landade på 1,2 procent. Konsolideringsnivån var vid utgången av kvartalet 164 procent och solvensgraden 201 procent. Starka finanser ger en långsiktig förmåga att skapa en fortsatt hög avkastning, vilket är gynnsamt för bolagets kunder, bland såväl företag som privatpersoner.

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension, som har en aktieandel med det långsiktiga riktmärket 60 procent, avkastade 1,7% procent under första kvartalet. Konsolideringen för Alecta Optimal Pension är alltid cirka 100 procent, eftersom över- eller underskott fördelas ut till kunderna varje månad.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice