Ta ut pensionen före eller efter 65-årsdagen?

Förr var 65-årsdagen detsamma som pensioneringsdagen. Man fick kaffe, tårta och en kanske en blombukett. Sen var man pensionär resten av livet. Men på senare år har det börjat se annorlunda ut för allt fler. Idag väljer vi själva när vi vill börja ta ut våra pensionspengar.

Ungefär hälften av Alectas kunder väljer att ta ut sin pension vid 65. Två av tio börjar ta ut sin Alectapension tidigare, och tre av tio väljer att ta ut den senare. 

Om du inte vill sluta arbeta helt går det alldeles utmärkt att gå ner i tid istället och börja ta ut en del av din pension. Många väljer numera att avsluta arbetslivet på det viset: genom att jobba till exempel halvtid och försörja sig på en blandning av lön och pension. 350 000 personer över 65 år lever så. Vi kallar dem ”jobbonärer.

Det är hög tid att vi börjar lämna den gamla 1900-talsnormen med en enda pensionsålder för alla bakom oss. Våra liv, vår hälsa, våra drömmar, förutsättningar och behov ser ju så olika ut. Så varför skulle vi alla gå i pension vid precis samma tidpunkt?

Läs mer

När ska din utbetalning starta?
ITP 2 och kollektiv slutbetalning
Ta ut en del av din pension

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice