Vad är en investerares koldioxidavtryck?

Alecta har åtagit sig att inte ha några nettoutsläpp 2050, och redan idag har vi ett av branschens lägsta koldioxidavtryck. Men vad är koldioxidavtryck egentligen?

När man tillverkar något så släpps det ut koldioxid, antingen direkt från tillverkningen (som när man gör stål) eller som ett resultat av exempelvis elen man köper in för produktionen.

Men en investerare som Alecta tillverkar ingenting? Vi förvaltar 2,6 miljoner svenskars pensioner. Hur kan vi då prata om ett koldioxidavtryck?

Så här går det till:

En arbetsgivare sätter av tjänstepension för en medarbetare. För att pengarna ska växa behöver vi använda dem för att antingen låna ut dem med ränta (det som kallas en obligation) eller så kan vi köpa aktier för dem. Alltså investera dem på olika sätt.

Vi på Alecta, och även du, är storägare i ett antal utvalda bolag. Bolag som Volvo, Sandvik, Nike, Alphabet och Novo nordisk. De bolagen tillverkar bilar, maskiner eller driver en massa datahallar. Allt det genererar utsläpp.

Vårt koldioxidavtryck är mängden av alla utsläpp som alla bolag vi investerar pengar i genererar.

Vad kan vi då göra för att minska vårt koldioxidavtryck?

Bolagen vi äger tillsammans med er, kan släppa ut mindre koldioxid på flera sätt.

Att vi kan ha så lågt avtryck idag beror på att vi noggrant väljer vilka bolag vi vill investera i. Vi investerar inte i index, utan bara direkt i de bolag vi tror på.

Eftersom vi inte tillverkar något kan Vi inte sänka vårt avtryck om inte bolagen själva minskar sitt. Det innebär att vi har ett stort ansvar att visa att vi tycker att det är viktigt.

Att ha ett lågt avtryck idag betyder inte att allt är frid och fröjd. Det är massor av arbete kvar, både för oss som investerare och för de bolag som vi investerar i. Men ett lågt avtryck idag innebär att dina pensionspengar genererar minst avtryck i branschen.

Det är något att vara stolt över.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice