Ateljén 2019

Den 7 november samlades 90 representanter från näringslivet, politiken, startup-sfären, journalister, arbetsmarknadens parter, opinionsbildare och forskare på Elfviks Herrgård på Lidingö för att diskutera framtidens trygghetssystem.

För andra gången anordnade Alecta - Ateljén - en mötesplats där vi samlar en mångfald av människor och perspektiv för att få tid att reflektera kring kommande utmaningar inom det svenska trygghetssystemet.

I år var temat Nationella trygghetssystem i en globaliserad värld. Keynote-talare var David Wood från Harvard University som talade om Just Transition och hur vi kan bidra till en hållbar omställning där alla inkluderas.

Vi är hedrade över att så många kloka människor valde att spendera dagen med oss och bidra till ett mångdimensionellt samtal där vi tillsammans vred och vände på många av de utmaningar vi i Sverige står inför.

Om du har frågor om arrangemanget, kontakta Hannes Hultcrantz eller Malin Lundin, Extern kommunikation Alecta.

Läs mer

David Woods ”An investors guide to Just Transition”

Rapporten om Just Transition från Ateljén 2019

Keynote-talare David Wood från Harvard University talade om Just Transition och hur vi kan bidra till en hållbar omställning där alla inkluderas. Just Transiton har blivit ett omtalat begrepp: Det står inskrivet som en del i Parisavtalet, EU har instiftat en Just Transition Fund på 100 miljarder Euro som ska gå till att finansiera omställningen av framförallt energisektorn och i januari beskrev Blackrocks (världens största kapitalförvaltare) vd, Larry Fink, Just transition som en viktig del i att skapa långsiktigt ekonomisk värde.

I rapporten från Ateljén 2019 kan du läsa mer om dagens diskussioner och hur Just Transition hänger ihop med tjänstepension.

Summering av eftermiddagens workshops

Under eftermiddagen delades deltagarna upp i 6 grupper. Varje grupp fick gå på 3 workshops som leddes av en experttalare och en moderator. Nedan kan ni läsa moderatorernas krönikor från eftermiddagens diskussioner.

Program

09.00 Båtresa och samtal med Daniel Suhonen och Martin Ådahl. ”Vem ska ansvara för utanförskapet?” Kommentar av Ahmed Abdirahman. Frukost serveras
09.55 Välkomnande och introduktion med Magnus Billing
10.30 Keynote: Just transition / inkluderande omställning – David Wood
11.15 Kommentar och diskussion med David Wood och Daniel Waldenström
11.45 Lunch
13.00 Genomgång av dagen. Workshop med samtalsledare och gästerna som deltagare
13.15 Workshop i tre omgångar inkl. pauser
16.00 Avslutning av workshopomgångar
16.30 Gemensam uppsummering, lättare förtäring och dryck
17.00 Avslutningstalare, Göran Persson och Cecilia Skingsley
17.45 Middag
19.30 Avfärd mot Stockholm
20.15 Ankomst

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice