Myten om de dyra äldre

Det finns ett envist rykte som säger att det skulle vara dyrt att anställa och behålla äldre arbetskraft med ITP 2 eftersom pensionskostnaderna blir så höga. Det stämmer inte. Faktum är att 60-plussare i genomsnitt har lägre pensionskostnader än de som är tio år yngre.

Jag misstänker att ryktet om de dyra äldre kommer från den statliga världen där den förmånsbestämda försäkringen fungerar helt annorlunda. För det första ser den statliga lönestrukturen annorlunda ut och för det andra saknas lönekapning och premieutjämning – två finesser som finns inom ITP just för att förhindra höga kostnader i slutet i yrkeslivet.

Visste du till exempel att kostnaden för ITP Ålderspension aldrig kan bli högre än 7 procent av lönen för de som tjänar under 7,5 inkomstbasbelopp (2021).

Enkelt att ta reda på vad ett lönelyft kostar 

Det som fortfarande kan bli dyrt inom ITP är att ge äldre medarbetare stora lönelyft. Det beror på att pensionsnivån i ITP 2 bygger på den aktuella lönen. Om lönen höjs rejält i slutet av yrkeslivet ska den pensionshöjning som följer av det betalas in på några få år. För att undvika såna överraskningar kan du inför lönesättningen använda premieberäkningsverktyget Löneändring i Alectas internetkontor.

Läs mer

Vad kostar en anställd med ITP 2?
Premier för ITP 2

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice