Se upp för lönlösa lönelyft sent i karriären

Hoppas du på stora lönelyft genom att byta jobb, lämna tillbaka tjänstebilen eller börja jobba heltid? Försök då få igenom det innan du fyller 60. Annars riskerar du att omfattas av så kallad lönekapning.

När man hör ordet lönekapning kan det låta som att lönen kapas, men så är det inte. I stället handlar det om hur stor del av lönehöjningen som får genomslag på din framtida pension. Lönekapning gäller bara dig som har tjänstepensionen ITP 2.

För dyrt för arbetsgivaren

Löneökningar i linje med den allmänna löneutvecklingen (och lite till) är alltid ok, men får du stora lönelyft efter din 60-årsdag kan det hända att inte hela löneökningen blir pensionsmedförande.

Utan lönekapning skulle ett stort lönelyft sent i karriären bli väldigt dyrt för arbetsgivaren. Kanske så dyrt att lönen inte kunnat höjas.

Lönehöjningar strax före pension

Under 2022 blir lönelyft på upp till 4,1 procent alltid fullt pensions­medför­ande. Större lönelyft än så kan komma att ”kapas”, beroende på hur lång tid du har kvar till 65-årsdagen (se tabell längst ned).

Två saker att ha koll på

Många känner inte till att lönekapning finns. Samtidigt påverkas de flesta heller inte eftersom de får ”normala” löneökningar. Men två saker är bra att hålla koll på:

  1. Siktar du på ett lönelyft sent i karriären behöver du få det innan du fyllt 60 år för att det ska ge full effekt på din pension.
  2. Arbetar du deltid och vill gå upp till heltid bör du göra det före 60-årsdagen för att slippa lönekapning.

 

Läs mer

Lönekapning inom ITP 2 

Det är Collectum som hanterar lönekapningen. Läs mer på Collectums webbplats.

Antal månader kvar
till pension
Maximalt pensionsmedförande lönelyft 2021 Maximalt pensionsmedförande lönelyft 2022
59-49 2,5 procent 4,9 procent
48-37 2,4 procent 4,7 procent
36-25 2,3 procent 4,5 procent
24-13 2,2 procent 4,3 procent
12-1 2,1 procent 4,1 procent

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice