Krönika 5 juli: Reformer för att stärka den allmänna pensionen

Det är torsdag i Visby och årets Almedalsvecka går mot sitt slut. Jag har såklart ägnat mest tid åt pensionsfrågorna, och den mest debatterade frågan är hur vi kan stärka den allmänna pensionen.

Som en följd av att vi lever allt längre har den börjat sjunka - pengarna måste ju helt enkelt räcka under fler år som pensionär. Det ligger just nu ett förslag på riksdagens bord om att höja de pensionsrelaterade åldersgränserna, och det tycker jag i likhet med de flesta debattörer är rimligt.

Räcker det att jobba några år till? 

Vi som har hälsan behöver jobba några år längre än våra föräldrar för att få pensioner på liknande nivå. Och tack vare allt längre liv kommer de flesta av oss ändå få fler år som pensionär än de. Men räcker det?

Jag menar att vi dessutom behöver återställa inbetalningarna från dagens 17,21 procent till de 18,5 procent som dagens pensionssystem faktiskt konstruerades för. Om man genomför båda dessa reformer väntas den allmänna pensionen kunna leverera pensioner på samma nivå som det gamla ATP-systemet en gång gjorde: omkring 60 procent av lönen. Inklusive tjänstepension blir det mellan 70-80 procent, en nivå som de flesta tycker är rimlig.

Ett pensionssparande för vanligt folk

En annan fråga som debatterats flitigt i Visby är var det privata pensionssparandet tagit vägen. Pensionspyramiden består ju faktiskt av tre våningar, men eftersom avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort härom året är den översta våningen just nu borthyvlad.

Jag vill inte ha tillbaka avdragsrätten – den hade helt fel fördelnings-politiska effekter och gynnade höginkomsttagare mest. Istället behöver vi ett modernt, enkelt sparande som är öronmärkt för pension och som i första hans finns till för vanligt folk.

En intressant modell för det har Svensk Försäkring presenterat. De föreslår att staten (upp till ett tak på 12 000 kronor om året) matchar insättningar vi själva gör med 20 procent. Om du exempelvis pensions-sparar en tusenlapp skjuter staten till 200 kronor. Ett villkor skulle kunna vara att pengarna inte tas ut före 62 års ålder och under minst fem års tid. Jag tycker att en sån modell låter intressant. Den är enkel att förstå, är i sammanhanget inte särskilt dyr för staten och skulle ge oss en bra möjlig-het att komplettera den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Pensionssystemet bättre än sitt rykte

Det svenska pensionssystemet är betydligt mycket bättre än sitt rykte. Med full respekt för att vissa har det knapert på äldre dar är pensions-nivåerna för de allra flesta faktiskt helt ok idag. Men vi får inte sluta sträva efter förbättringar och anpassningar till det fantastiska faktum att vi lever allt längre. Trygghet är en planta som behöver omsorg för att växa sig stark.

Staffan Ström
Pensionsekonom Alecta

Läs mer

Krönika 4 juli: Innovation och volym? Vår edge är storleken.
Krönika 1 juli: Finansiell hållbarhet


På bilden: Michel Normark, partsansvarig AFA, Staffan Ström, pensionsekonom Alecta, Camilla Larsson, chef försäkring, AMF och Ulrica Schenström, moderator. 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice