ITP 2 och kollektiv slutbetalning

Om du vill gå i pension tidigare än 65 år är det oftast bra att vänta till månaden efter 62-årsdagen om du har tjänstepensionen ITP 2. Pensionen kan då bli lika stor vid 65 år som om du arbetat kvar med samma lön.

Pensionen blir lika stor eftersom de inbetalningar som din arbetsgivare skulle ha fortsatt att betala fram till 65 år, istället blir betalade med kollektiva medel. Det kallas kollektiv slutbetalning.

För att du ska få kollektiv slutbetalning behöver

  • du sluta arbeta helt och hållet, eller arbeta mindre än åtta timmar per vecka. Du får inte heller ha för avsikt att arbeta 8 timmar per vecka eller mer framöver. Med framöver menas arbete före 65 år.
  • din arbetsgivare betala in premier till din tjänstepension ITP 2 vid tidpunkten för din pension. 

Om du har en annan pensionslösning än ITP 2 på lönedelar över 511 500 kronor, får du ingen kollektiv slutbetalning på de delarna.

Du behöver inte ta ut din pension för att ta del av den kollektiva slut­betal­ningen, men du får inte vara anmäld till arbets­förmed­lingen, få arbets­lös­hets­ersätt­ning eller vara sjuk­skriven. 

Vi hör av oss till dig

Om du slutar din anställning mellan 62 och 65 års ålder hör vi av oss till dig för att undersöka om du har rätt till slutbetalning. Du får ett brev tillsammans med en blankett där du fyller i om du har slutat arbeta för att gå i pension eller om du har tänkt att fortsätta arbeta. Därefter får du ett nytt besked med information om din tjänstepension blir slutbetald eller inte.

Sammanfattning

  • Premierna fram till 65 år blir betalade med kollektiva medel när du är äldre än 62 år och en månad, och slutar din anställning med syfte att gå i pension.
  • Du behöver inte ta ut din pension för att få kollektiv slutbetalning.
  • Du får inte vara anmäld till arbets­förmed­lingen, få arbets­lös­hets­ersätt­ning eller vara sjuk­skriven.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice