ITP 2 och kollektiv slutbetalning

Om du vill gå i pension tidigare än 65 år är det oftast bra att vänta till månaden efter 62-årsdagen om du har tjänstepensionen ITP 2. Pensionen kan då bli lika stor vid 65 år som om du arbetat kvar med samma lön.

Pensionen blir lika stor eftersom de inbetalningar som din arbetsgivare skulle ha fortsatt att betala fram till din ordinarie pensionsålder, istället blir betalade med kollektiva medel. Det kallas kollektiv slutbetalning.

För att slutbetalningen ska kunna ske måste nedanstående villkor vara uppfyllda. Det innebär att du fram till ordinarie pensionsålder

  • slutar att arbeta helt eller arbetar mindre än 8 timmar per vecka
  • inte har för avsikt att arbeta 8 timmar per vecka eller mer
  • inte står till arbetsmarknadens förfogande och/eller är anmäld till Arbetsförmedlingen
  • inte får eller har ansökt om ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada. 

Om du har en annan pensionslösning än ITP 2 på lönedelar över 532 500 kronor, får du ingen kollektiv slutbetalning på de delarna.

Vi hör av oss till dig

Om du slutar din anställning mellan 62 och 65 års ålder och inte tar ut din pension direkt hör vi av oss till dig för att undersöka om du har rätt till kollektiv slutbetalning. Du får ett brev tillsammans med en blankett där du fyller i om du har slutat arbeta för att gå i pension eller om du har tänkt att fortsätta arbeta. Därefter får du ett nytt besked med information om din tjänstepension blir slutbetald eller inte.

Sammanfattning

  • Om du slutar din anställning för att gå i pension tidigast från 62 år och en månad, betalas dina premier med kollektiva medel fram till ordinarie pensionsålder. 
  • Du behöver inte ta ut din pension för att få kollektiv slutbetalning.
  • Du får inte stå till arbetsmarknadens förfogande och/eller vara anmäld till Arbets­förmed­lingen, du får inte heller få eller ha ansökt om ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice