ITP Utland - för dig som arbetar utomlands

Om du arbetar utomlands för en svensk arbetsgivare och slutar omfattas av svensk socialförsäkring ska din arbetsgivare anmäla in dig till ITP Utland.

Eftersom du inte längre omfattas av svensk socialförsäkring får du inte sjukpenning från Försäkringskassan om du blir långvarigt sjuk. Om du blir sjuk när du jobbar utomlands ska ITP Utland ge samma ersättning som ITP sjukpension och sjukpenning tillsammans.

För att få ut ersättning från ITP Utland måste du själv skicka in läkarintyg för att styrka din sjukdom. Vi tar endast emot intyg på svenska och engelska, inga andra språk.

Extrapremier till din ålderspension

Om du arbetar i ett land utanför EU/EES eller i ett land som Sverige inte tecknat en socialförsäkringskonvention med så betalar din arbetsgivare även in extra premier till din ålderspension. Den extrainbetalningen ska kompensera för inbetalningarna till din allmänna pension som du skulle fått om du arbetat i Sverige. Hör med din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Utökat skydd till din efterlevande

Om din arbetsgivare gör en extra inbetalning för din räkning så har du också rätt till ekonomiskt skydd för dina efterlevande i form av efterlevandepension, om du dör. Detta för att kompensera att omställningspensionen blir lägre.

Försäkringen gäller från och med andra kalenderåret efter att du påbörjade din utlandstjänst och till och med det tredje året efter att din utlandstjänst avslutats.

Om dina efterlevande har rätt till efterlevandepensionen så betalar vi ut ett inkomstbasbelopp till efterlevande make/maka eller sambo under fem år. Har du även barn under 20 år så betalar vi även ut ett halvt inkomstbasbelopp per år och barn fram tills barnet fyller 20 år.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice