Så får du ålders­pensionen ITP

ITP står för Industrins och handelns tilläggspension. Det allra första ITP-avtalet kom till redan 1960. Idag omfattar avtalet mer än 2,8 miljoner människor.

Så här fungerar det

Du som arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal får automatiskt tjänstepension.

Om du arbetar som privatanställd tjänsteman heter tjänstepensionen ITP.

I samband med att du blir anställd hos din nya arbetsgivare får du en valblankett från Avtalat. 

Valet handlar om vilket bolag som ska sköta om dina pensionspengar. Du kan även välja om de ska förvaltas som en traditionell försäkring eller en fondförsäkring.

Om du inte kryssar i något bolag på valblanketten får du ändå Alecta. Då sköter vi om din pension och ser till att den växer. Arbetsmarknadens parter har nämligen utsett oss till att sköta om pensionen för de pensionssparare som inte gör något val.

Det är arbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv (företräder arbetsgivarna) och PTK (företräder arbetstagarna) som står bakom tjänstepensionen ITP och som också ser över och förfinar innehållet.

Med tjänstepensionen ITP får du ett helt paket med trygghet både under och efter arbetslivet: 
Tjänstepensionen ITP – ett paket i tre delar

  

itp-världen i korthet

ITP - står för Industrins och handelns tilläggspension. Det allra första ITP-avtalet kom till redan 1960 och idag omfattar avtalet mer än 2,8 miljoner människor. 35 000 arbetsgivare har ITP som pensionsplan på företaget. Varje månad får cirka 533 000 privatpersoner sin pension utbetald från Alecta. 

Alecta – är ett ömsesidigt tjänstepensionsbolag vilket betyder att vi ägs av våra kunder. Vi sköter och svarar på frågor om försäkringarna, för­valtar pensionskapitalet och betalar ut pension­en. Vi beräknar också arbetsgivarens premier för ITP 2.

Collectum – administrerar och fakturerar det som har med ITP att göra. Collectum samlar också in uppgifter om de försäkrades anställning, förmedlar val och upphandlar nya valbara försäkringsprodukter. 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice