Alecta i Almedalen

Krönika 4 juli: Innovation och volym? Vår edge är storleken.

När vi talar om ansvarsfulla och hållbara investeringar ställs vi institutionella investerare och pensionsfonder ibland mot innovatörer i socialt entreprenörskap eller riskkapitalinvesteringar i nya lösningar för globala utmaningar, som levererar det som kallas impact – påverkan eller effekt. Det håller på att växa fram en ny våg av spännande företag med nya affärsmodeller och strategier för att lösa världens utmaningar

Oavsett om det är nya innovativa modeller för jordbruk som bevarar biologisk mångfald och ger resurseffektiva grödor eller icke-animaliska proteiner eller om det är välfärdsteknologier som tillgängliggör utbildning eller sjukvårdstjänster i glesbygd eller utsatta grupper.

I Almedalen har vi träffat flera sådana bolag och aktörer som investerar i just nya företag och som hjälper att rusta dem för att växa. Det är otroligt inspirerande och jag tror att vi kommer att se alltfler bolag som startar med syftet att lösa globala hållbarhetsutmaningar.

En långsiktig förvaltningsmodell

Varför investerar inte Alecta i sådana kan man fråga sig? Vi upprepar ofta att vår aktiva och selektiva modell främst kännetecknas av direkta investeringar med kapitalvolymer som gör processen kostnadseffektiv så att vi kan hålla låga avgifter. Det säger sig självt att vi inte är den bästa ägaren till ett nystartat bolag som behöver en ägare som kan stötta inte bara med kapital utan med att bygga upp en affärsmässig och operativ organisation runt en bra affärsidé och en verksamhet i mindre skala. Vår ’edge’ är just det storskaliga. Vi är stolta över att vi, under bara ett par år, lyckats investera nästan 10 miljarder kronor i olika finansiella instrument som levererar just ’impact’, alltså någon form av mätbar social eller miljömässig påverkan.

Men våra investeringar går sällan till små och nystartade entreprenörer, vi har tillsammans med aktörer som har lång erfarenhet och närvaro i bland annat utvecklingsmarknader kunnat investera i fonder eller finansiella instrument som bidrar till att bygga upp företagskluster eller statliga välfärdsinvesteringar – och till en avkastning som hjälper oss leverera på vårt uppdrag om att skapa värde och avkastning för våra kunders tjänstepension.

En hållbar omställning behöver både snabbväxande startups och storskaligt, långsiktigt kapital. Det blev än tydligare efter de diskussioner jag deltog i under politikerveckan i Almedalen.

Foto: Lotta Edling från DI modererar ett samtal mellan Magnus Billing, Caroline Berg (ordförande Axel Johnson), Johan Torgeby (vd SEB) och Reynir Indahl (grundare Summa Equity).

Läs mer

Krönika 1 juli: Finansiell hållbarhet

 

 

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice