Våra låga avgifter tål att jämföras

Avgifter kan vara lite krångligt. Ofta har vi pensionsbolag flera avgifter eller kostnader som i vissa fall kan vara svåra att hitta. För oss på Alecta är det viktigt att du enkelt ska få en överblick över de avgifter vi tar ut. Vi har en årlig avgift och en kapitalförvaltningskostnad.

Alectas avgifter för ITP 1

  • 0,05 procent på kapitalet per år, dras varje månad. Den täcker de kostnader vi har för att administrera din försäkring.
  • Vi har ett avgiftstak som gör att du betalar aldrig mer än 40 kr per månad.
  • Kostnad för kapitalförvaltningen är max 0,03 procent. De senaste åren har den legat mellan 0,02 procent och 0,03 procent. Den dras innan vi fördelar avkastningen.

Låga avgifter gör att du får behålla mer av kakan

Låga avgifter ger oss mer kapital att förvalta och skapa avkastning för. Det i sin tur kommer att ge dig mer pension när det är dags för utbetalning.

Detsamma gäller om det inte betalas in mer pengar till din tjänstepension. Då riskerar faktiskt en hög avgift att äta upp stora delar av det kapital du sparat ihop.
Se hur mycket av din pension som äts upp av olika avgifter

Alltid låga avgifter även inom andra avtalsområden

Alla olika tjänstepensionsavtal har olika sätt att ta ut avgifter. Här kan du se vilken avgift som gäller för just ditt avtalsområde.

Vilket avtalsområde du tillhör beror på var du jobbar och vilket kollektivavtal du tillhör.
Läs mer om andra avtalsområden än ITP

Avtalsområde Alectas avgift Flyttavgift - flytt från Alecta
PA-KFS 0,15 % av pensionskapitalet (max 50 kr/mån) 0 kr
Avtalspension SAF-LO 0,17 % av pensionskapitalet + 65 kr/år (max 50 kr/mån) 0 kr
FTP 1 och FTPK 0,12 % av pensionskapitalet (max 50 kr/mån) 0 kr
KAP-KL/AKAP-KR 0,17 % av pensionskapitalet + 65 kr/år (max 50 kr/mån) 300 kr (motsvarar den avgift som valcentralen tar ut vid flytt)
PA16 0,17 % av pensionskapitalet + 75 kr/år (max 50 kr/mån) 300 kr (motsvarar den avgift som valcentralen tar ut vid flytt)

Jämför våra avgifter med andra bolag

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice