Ursprunglig ITPK

År 1990 blev det möjligt att själv välja hur ITPK skulle placeras. Gjorde du inget val placerades pengarna fram till 2007 i en så kallad ursprunglig ITPK.

Mina sidor ser du om du har en ursprunglig ITPK i din tjänstepension hos oss.

Du kan tjäna på att flytta din ursprungliga ITPK

Dagens ITPK-produkter förväntas ge bättre avkastning på pensionskapitalet. Du har därför goda möjligheter att tjäna på att flytta hela pensionskapitalet i ursprunglig ITPK, exempelvis till Alecta Optimal Pension.

Fyra saker att tänka på vid flytt av ursprunglig ITPK

 1. Hur lång tid du har kvar till pension
  Ju längre tid du har kvar till pension, desto större är sannolikheten att du tjänar på en flytt. På lång sikt förväntas avkastningen i Alecta Optimal Pension bli högre än förräntningen i ursprunglig ITPK. Men har du kort tid du kvar till pension finns det en risk att svängningar på marknaden kan påverka ditt kapital.
 2. Utbetalningstiden
  Ju längre utbetalningstid du valt, desto större är möjligheterna att Alecta Optimal Pension ger en bättre avkastning än ursprunglig ITPK. Ursprunglig ITPK räknas upp med ett pensionstillägg. Pensionstillägg är tänkta att värdesäkra utbetalningen i förhållande till inflationen. I Alecta Optimal Pension fördelas den faktiska avkastningen direkt på kapitalet även under utbetalningstiden.
 3. Hur riskbenägen du är påverkar ditt val
  Tror du på en hög avkastning på aktiemarknaden eller hör du till dem som inte vill chansa med din ITPK? Ursprunglig ITPK har en garanterad avkastning och är alltså en säkrare placering, men möjligheterna till god avkastning är högre i Alecta Optimal Pension.
 4. Du kan lägga till ett skydd till dina efterlevande
  Byter du till Alecta Optimal Pension kan du i de flesta fall lägga till ett återbetalningsskydd till din ITPK som gör att dina efterlevande får dina pengar om du dör.

Flytten gör du på avtalat.se

Det kan verka lite konstigt att flytta från Alecta till Alecta, men det är faktiskt så det går till om du vill flytta din ursprungliga ITPK till Alecta Optimal Pension. Logga in på avtalat.se för att göra ditt val. 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice