Om en anhörig dör

Här har vi samlat information till dig som förlorat en nära anhörig.

Om den avlidna var bosatt i Sverige

Du som anhörig behöver inte meddela dödsfallet till oss om den avlidna var bosatt i Sverige. Den informationen får vi från Skatteverket.

Om den avlidna var bosatt utomlands

Om den avlidna var bosatt utomlands behöver du som anhörig meddela oss via formuläret eller via telefon på +46 8 441 96 21.

Så här fungerar det

  • När vi har fått information om dödsfallet meddelar vi dödsboet via brev om det finns ersättning att betala ut eller inte. Om den avlidna har pågående utbetalningar från oss upphör de automatiskt månaden efter dödsfallet.
  • Om det finns ersättning att betala ut skickar vi tillsammans med brevet en blankett som dödsboet behöver fylla i och skicka tillbaka tillsammans med ett intyg som heter "Dödsfallsintyg och släktutredning". Intyget beställs hos Skatteverket på telefonnummer 0771-567 567.
  • Efter vår handläggning ger vi besked om utbetalning via brev till förmånstagarna, det vill säga de personer som har rätt till ersättning. Ersättningen betalas normalt ut från månaden efter dödsfallet.
  • Via telefon kan vi endast lämna ut generell information. 
  • Nedan finns en guide med information om vad du som anhörig kan tänka på.

Bouppteckningsintyg

  • När Alecta betalar ut en Tjänstegrupplivförsäkring TGL eller ett kapitalunderstöd till förmånstagare utfärdar vi ett bouppteckningsintyg. Intyget skickas via brev till en av förmånstagarna. Vi utfärdar inte bouppteckningsintyg för övriga förmåner som Alecta betalar ut, så som familjepension, återbetalningsskydd och familjeskydd. 

  • Om du är boutredningsman behöver vi en fullmakt från samtliga dödsbodelägare för att kunna hjälpa dig i ärendet. 

Ny adress för dödsbo

Om den avlidna har haft utbetalning från Alecta under året kommer vi under nästkommande år att skicka en kontrolluppgift till dödsboadressen. Kontrolluppgiften visar vilka uppgifter vi har lämnat till Skatteverket och vilken skatt vi har betalat in för den avlidna under året. Meddela oss via mejl på efterlevandepension@alecta.se om du vill att vi skickar kontrolluppgiften till en annan adress. 

Fördjupning

Skydd för efterlevande

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice