När ska din utbetalning starta?

Även om många väljer att gå i pension vid 65 finns det inget som säger att du måste göra det. Du kan gå både tidigare eller senare. Det bestämmer du själv.

Tänk på det här när du väljer utbetal­nings­tid:

  • För varje månad som du väntar med uttaget ökar din pension.
  • Pension före 65 innebär att in­betal­ning­arna till din pension slutar i förtid och att pensionen ska räcka en längre tid. Därför blir pensionen lägre varje månad.
  • Viktigt att veta är att du inte kan stoppa ut­betal­ningarna när de väl har börjat.

Om du inte meddelar något annat startar ut­betal­ningen av din pension med automatik från och med den månad som du fyller 65 år.

Pension vid 65 år – så här fungerar det

Alecta kontaktar dig tre till sex månader innan du fyller 65 år. 

Fram tills pensionen börjar betalas ut kan du ändra utbetalningen, registrera konto och skatt på Mina sidor.

Om du inte har fyllt i dina uppgifter får du en påminnelse från oss innan det är dags för utbetalning.

Den 25:e samma månad som du fyller 65 år får du din pension och ett brev om din utbetalning.

Pension efter 65 år

Det finns ingen övre åldersgräns när du måste ta ut pensionen, utan det är upp till dig att bestämma. Vill du vänta med uttaget behöver du bara komma ihåg att höra av dig till oss innan utbetalningarna från 65 år har börjat.

SÅ HÄR gör du

Logga in på Mina sidor och tjänsten Skjut upp din pension en till sex månader innan du fyller 65 år. Där fyller du i när du vill att utbetalningarna ska starta. 

Pension före 65 år

Om du vill ta ut din pension före 65 års ålder går det bra. Du kan tidigast ta ut din pension från och med månaden efter att du har fyllt 55 år. Hör av dig till oss senast månaden innan du vill starta utbetalningarna.

så här gör du

Logga in på Mina sidor och tjänsten Räkna på din pension en till sex månader innan du vill att utbetalningarna ska starta. Där får du fylla i från när utbetalningarna ska starta, hur länge pensionen ska betalas ut och dina kontouppgifter. 

Att tänka på om du vill ta ut pensionen före 65

Du måste sluta arbeta, eller bara arbeta lite grann

Om du vill ta ut din pension före ordinarie pensionsålder (normalt 65 år) måste du sluta arbeta i pensioneringssyfte. Det innebär att du

  • slutar att arbeta helt eller arbetar mindre än 8 timmar per vecka
  • inte har för avsikt att arbeta 8 timmar per vecka eller mer
  • inte står till arbetsmarknadens förfogande och/eller är anmäld till Arbetsförmedlingen
  • inte får eller har ansökt om ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada.

Om du inte vill sluta arbeta helt, utan bara minska din arbetstid kan du välja att ta ut en del av din pension, till exempel 25 procent.

Bra att vänta till 62 om du har ITP 2

Ett tips för dig som funderar på att gå i pension före ordinarie pensionsålder (oftast 65 år), är att vänta till månaden efter du har fyllt 62 år. Då kan du nämligen omfattas av så kallad kollektiv slutbetalning i ITP 2. Det innebär att du får lika mycket inbetalt till din pension som om du skulle ha arbetat fram till ordinarie pensionsålder. En förutsättning är att din arbetsgivare betalar in premier till din ITP 2 fram till din pension. Om du slutar din anställning före 62 år har du inte möjlighet att ta del av kollektiv slutbetalning. 

Om du har en annan pensionslösning än ITP 2 på lönedelar över 532 500 kronor, får du ingen kollektiv slutbetalning på de delarna.

Räkna själv

Illustration av en miniräknarePå Mina sidor i tjänsten Räkna på din pension kan du enkelt ta reda på vad du får när det är dags att gå i pension. Du kan räkna med olika uttagstider för att se vilket alternativ som passar bäst för dig.

 

LÄS MER 

ITP 2 med annan pensionsålder än 65 år
ITP 2 och kollektiv slutbetalning

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice