Alecta i Almedalen

Krönika 1 juli: Finansiell hållbarhet

Efter en sedvanligt lite lugnare söndagseftermiddag kom Almedalen igång ordentligt på måndagen. De första morgontimmarna var inströmningen från flygplatsen och hamnen på hög nivå och fortfarande höll vissa på och snickrade på tält, montrar och lounger. Vid lunch var det dock full fart överallt, även om flera av oss bedömer att det är lite lugnare och färre folk i år än föregående år.

Men fortfarande är det ofantligt många spännande och intresseväckande seminarier, totalt 3 525 aktiviteter. En del av dessa var Alectas. På förmiddagen arrangerade vi två seminarier tillsammans med News55, nyhetsbyrån med fokus på målgruppen 55 år och äldre.

Kan pensionärer rädda världen?

Det första hade temat ”Kan pensionärerna rädda världen”. Gudrun Schyman, Joakim Jansson från Klimatbytet och Staffan Ström och Carina Silberg från Alecta debatterade under moderator Ulrica Schenströms ledning hur pensionärerna kan använda sin kollektiva ekonomiska styrka för att förändra världen och inte minst bekämpa klimatkrisen.

Det var en livlig debatt i blåsten vid Kallbadhuset där Gudrun levererade de bredaste åtgärdsförslagen och bland annat ville att pensionärer ska ställa krav att alla pensionspengar förvaltas fossilfritt. Joakim från Klimatbytet tyckte fossilfritt borde vara standard, och att alla pensionsbolag skulle redovisa vilka hållbarhetsrisker som ingår i portföljen, inte vad som inte ingick som det är idag.

Staffan, med stöd av Carina, redde ut en del motsägelsefulla åsikter. ”Först säger du att pensionerna är för låga och sen kritiserar du oss för att bara bry oss om avkastning. Vi måste ha bägge sakerna i huvudet och det finns ingen motsättning om man har vårt långsiktiga perspektiv.”

Ålderism – ett hot mot bra pensioner?

Därefter följde debatten med temat ”Ålderism – ett hot mot bra pensioner”. Jan Scherman, tidigare TV4-vd, och Martin Linder från Unionen diskuterade under Staffans ledning om det finns någon åldersdiskriminering och vilka konsekvenser det har, inte minst för möjligheten att fler måste arbeta längre för att säkra pensionerna.

Bägge var tydliga med att ålderism är ett problem, och att lösningen är insatser från såväl individerna själva, som måste våga kliva fram och räcka upp handen, som från arbetsgivarna, facket och politikerna. Jan Schermans mest konkreta förslag var att det ska vara obligatoriskt att ha en checklista när man rekryterar där åldersspridning är ett kriterium samt att avskaffa stupstocksregler på företagen och istället införa ett obligatoriskt samtal där man stämmer av på vilket sätt och i vilken omfattning den anställde vill jobba i framtiden.

Kan pensionsbranschen rädda världen?

Utan tvivel är hållbarhet det mest vanligt förekommande temat på seminarierna i år. Var tionde seminarium handlar om just olika aspekter av hållbarhet. Det gäller de flesta branscher och inte minst vår egen. Magnus Billing var med i Swedbanks mycket välbesökta seminarium om hur vi förhindrar att klimatutmaningen utlöser nästa finanskris.

Ben Caldecott från Oxford University i England inledde med att summera en rapport om hur allvarligt läget är, men som också pekar på att det finns fog för viss optimism. Finansbranschen har mycket av verktygen och infrastrukturen på plats och allt fler inser att hållbara investeringar är en strategisk avgörande fråga, snarare än ett sätt att stärka varumärket.

Därefter debatterade en panel på makro-ekonomisk nivå, det vill säga hur stater och politiker ska agera, och sen var det Magnus tur att tillsammans med andra marknadsaktörer diskutera på lite mer mikro-ekonomisk nivå, dvs hur finans- och pensionsbolag kan bidra.

Även övriga aktörer i vår bransch höll seminarier om hållbarhet, till exempel SEB och Skandia. På SEB:s seminarium om hur finansbranschen kan hjälpa konsumenterna vara mer hållbara deltog Joakim från Klimatbytet, tillsammans med bland andra Erik Fransson från Pensionsmyndigheten och representanter från Morningstar och Fair Finance guide. En fråga som skapade lite debatt och oenighet även mellan Klimatbytet och Fair Finance guide var huruvida konsumenterna vill att man bara ska investera i bra företag med minimal miljöpåverkan och bra social hållbarhet, så kallad exkludering, eller om man ska investera i de bolag som framåt kan förbättras mest och därmed bidra mest till förändringen, så kallade påverkansinvestering.

Det var under måndagen betydligt färre seminarier med fokus på pensioner. Skandia hade ett om vikten av tidigt inträde på arbetsmarknaden. De höll även i en pensionslunch som Magnus och Staffan var med där de diskuterade om det behövs incitament för privat pensionssparande behövs.

Sammantaget var det en spännande och givande dag. Tisdagen är ”huvuddagen” för Alectas gemensamma aktiviteterna med AMF och AFA som vi döpt till ”Verkstan för ett tryggt och friskt arbetsliv”. Trädgården ligger på Klosterbrunnsgatan 3, precis vid Stora torget.

Hoppas vi ses där!

Martin Hedensiö
Chef kommunikation och hållbarhet

Läs mer

Här hittar du Alecta i Almedalen
När du vill ha kontakt med oss under veckan

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice