Premiebestämd pension - Alecta Optimal Pension

En premiebestämd pension innebär att din arbetsgivare betalar in en summa som motsvarar en viss procent av din lön.

Värdet på pensionskapitalet utvecklas med avkastningen och de inbetalningar som görs. Avkastningen kan gå både upp och ner. Vi fördelar avkastningen till dig varje månad.

Avkastningen för Alecta Optimal Pension

Läs mer 

På Collectum.se kan du jämföra vår avkastning med andra pensionsbolag  

Vi har en plan för att du ska få en trygg och bra pension

I Alecta Optimal Pension finns fyra olika placeringsinriktningar. De innehåller olika andelar av aktier, fastigheter och räntebärande och därför blir det olika avkastning. Generellt kan man säga att en högre andel aktier över tid ger en högre avkastning.

Vi har gjort ett förval för dig där vi ändrar placeringsinriktning automatiskt vid olika åldrar. Fram tills du fyller 63 år har du en förvald placeringsinriktning med 60 procent aktier, 10 procent fastigheter och 30 procent räntebärande värdepapper. En placeringsinriktning som är framtagen för att passa de allra flesta. Som ska skapa så hög avkastning som möjligt, utifrån en rimlig risknivå och en lång tidshorisont.

Minskning av andelen aktier i två steg

När du börjar närma dig pension vill vi att ditt sparande ska bli mindre känsligt för svängningar på den finansiella marknaden. Därför minskar vi andelen aktier i två steg.

  • Först när du blir 63 år – då minskar vi andelen aktier till 50 procent.
  • Andra gången är när du går i pension, eller senast vid 65 år – då minskar vi aktieandelen till 40 procent.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice