Därför kan Alecta ha en så låg avgift

Att ha en riktigt låg avgift ligger i Alectas DNA. För oss handlar det om omtanke. Du har givit oss förtroendet att förvalta dina pengar. Då ska vi inte göra av med en krona mer av dina pengar än nödvändigt.

Alla säger att de har en låg avgift

Idag säger många av våra konkurrenter att de har låga avgifter. Det är ganska lätt att säga så eftersom de flesta av oss inte har en intuitiv känsla för vad som är dyrt eller billigt. Går vi till exempel in i matbutiken reagerar vi direkt om mjölken kostar 50 eller 100 kronor litern. Men om en fond har 0,5 eller 1,0 procent i avgift är det många som inte reagerar. Det är synd, för den som betalar en så hög avgift kommer att bli av med många sköna tusenlappar längs vägen.

Tre skäl till vår låga avgift

1. Vi ägs av dig

En kulen kväll i november 1906 tyckte några av de anställda vid Uddeholms och Munkfors bruk i Värmland att det var dags för moderna, rättvisa pensioner. Där och då såddes fröet till det som idag är Alecta. Ända sedan dess har vi varit ett pensionsbolag som ägs av kunderna.

Vi har alltså inga externa ägare som vill tjäna pengar på dig som Alectakund. Istället har vi ett enda uppdrag - att du som kund och delägare i Alecta ska få en riktigt bra pension till lägsta möjliga avgift.

2. Vår storlek gynnar dig

Det finns många fördelar med att vara stor som kapitalförvaltare. En av de viktigaste är att kostnaden per förvaltad krona kan hållas nere. Det kostar nämligen inte så mycket mer att förvalta en miljard än en miljon, och Alecta förvaltar idag cirka 1 230 miljarder kronor åt våra kunder. Vår kostnad för kapitalförvaltningen är idag bara 0,03 procent eller 3 öre per förvaltad hundralapp.

Det gör Alecta till en av världens mest kostnadseffektiva kapital­förvaltare. Och vår försäkringsavgift är låga 0,05 procent* med ett avgiftstak på 40 kronor i månaden. Mer än så betalar du aldrig i avgift hos oss, oavsett hur stort ditt pensionskapital är.

3. Vi krånglar inte till det

Många banker och pensionsbolag har hundratals fonder, produkter och erbjudanden som kostar pengar att ta fram och admini­stre­ra. På Alecta jobbar vi inte så. Vi sköter bara det vi är riktigt bra på. Att förvalta din kollektivavtalade tjänstepension.

Vi har inga bolån, gör ingen tv-reklam, vi har inga säljare och betalar aldrig några provisioner till någon. Istället funderar vi hela tiden på hur vi kan bli ännu effektivare så vi kan sänka vår redan låga avgift lite till.  

Vad får jag för pengarna?

Den avgift Alecta tar ut är ett självkostnadspris för att förvalta din pension och få den att växa på ett långsiktigt klokt och hållbart sätt. Genom den avgift du betalar får du tillgång till all vår expertis och all vår erfarenhet av att förvalta pensionspengar. Dessutom stöder och vägleder vi dig gärna när du undrar över något eller vill ha hjälp när det är dags att ta ut din pension. 

*Gäller avtalsområdet ITP - de allra flesta av Alectas kunder.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice