Så här tar du ut din ITP 1 Ålderspension

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att gå i pension. Vill du kanske gå tidigare, senare eller ta ut pensionen under en bestämd tid? Möjligheterna är många och du har stor frihet att själv bestämma.

Pension vid 66 år

Den ordinarie pensionsåldern för dig med ITP 1 är 66 år.  Om du inte meddelar något annat startar ut­betal­ningen av din pension med automatik från och med den månad som du fyller 66 år.

Pension efter 66 år

Det finns ingen övre åldersgräns när du måste ta ut pensionen, utan det är upp till dig att bestämma. Vill du vänta med uttaget behöver du bara komma ihåg att höra av dig till oss innan utbetalningarna från 66 år har börjat.

Så här gör du

Logga in på Mina sidor och tjänsten Skjut upp din pension en till sex månader innan du fyller 66 år. Där fyller du i när du vill att utbetalningarna ska starta. 

Pension före 66 år

Om du vill ta ut din pension före 66 års ålder går det bra. Du kan tidigast ta ut din pension från och med månaden efter att du har fyllt 55 år. Hör av dig till oss senast månaden innan du vill starta utbetalningarna.

Så här gör du

Logga in på Mina sidor och tjänsten Räkna på din pension en till sex månader innan du vill att utbetalningarna ska starta. Där får du fylla i från när utbetalningarna ska starta, hur länge pensionen ska betalas ut och dina kontouppgifter. 

Att tänka på om du vill ta ut pensionen före 66

Du måste sluta arbeta, eller bara arbeta lite grann

Om du vill ta ut din pension före 66 år måste du sluta arbeta i pensioneringssyfte. Det innebär att du

  • slutar att arbeta helt eller arbetar mindre än 8 timmar per vecka
  • inte har för avsikt att arbeta 8 timmar per vecka eller mer
  • inte står till arbetsmarknadens förfogande och/eller är anmäld till Arbetsförmedlingen
  • inte får eller har ansökt om ersättning från Försäkringskassan på grund av sjukdom eller arbetsskada.

Om du inte vill sluta arbeta helt, utan bara minska din arbetstid kan du välja att ta ut en del av din pension, till exempel 25 procent.

Tänk på det här när du väljer utbetal­nings­tid

Du kan inte stoppa eller ändra ut­betal­ningarna när de väl har börjat.

Räkna själv

Illustration av en miniräknarePå Mina sidor i tjänsten Räkna på din pension kan du enkelt ta reda på vad du får när det är dags att gå i pension. Du kan räkna med olika uttagstider för att se vilket alternativ som passar bäst för dig.

 

 

Läs mer

Så här startar du din utbetalning

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice