Flytta din tjänstepension

Du kan flytta din tjänstepension till Alecta. För att flytta ditt pensionssparande till oss börjar du med att kontakta din valcentral. Samma gäller om du vill flytta från oss.

Flytta till Alecta 

Det första du bör göra är att kontakta det bolag du vill flytta från och ta reda på exakt hur mycket pengar du får med dig innan du bestämmer dig och om bolaget du flyttar från tar ut flyttavgift. Ibland kan det vara så dyrt att det inte värt att flytta pengarna.

Flyttar du en traditionell försäkring kan pensionskapitalet som finns redovisat på ditt pensionsbesked ändras. Bolaget du flyttar från kan nämligen göra en så kallad marknadsvärdesjustering.

Pengarna placeras i Alecta Optimal Pension

Kapitalet som du flyttar placeras i Alecta Optimal Pension. Det är en traditionell försäkring med låga avgifter, garanti och god avkastning. Om din arbetsgivare betalar in premier till din tjänstepension i dag, kommer även framtida inbetalningar att sättas in hos oss.

Hur lång tid tar det att flytta pengarna?

Att flytta pensionskapital mellan olika bolag tar normalt 2-4 månader beroende på vilken typ av försäkring det gäller:

  • En fondförsäkring tar cirka 2 månader att flytta.
  • En traditionell försäkring tar cirka 4 månader att flytta.

Alla försäkringsbolag följer den process som finns för flytt. I den processen har man satt tiden till 4 månader för traditionell försäkring.

Bekräftelse från Alecta när vi fått dina pengar

Flyttar du pengarna till Alecta Optimal Pension får du ett försäkringsbevis från oss så snart vi har tagit emot pengarna från bolaget du flyttat från. I försäkringsbeviset framgår bland annat hur mycket pengar vi har tagit emot, från vilket bolag och ditt nya försäkringsnummer.

Du får avkastning på dina pengar så snart vi har fått dem från ditt tidigare bolag. Pengarna kan du normalt se på Mina sidor månaden efter vi har tagit emot pengarna.

Flytta från Alecta

Det är tråkigt om du funderar på att flytta dina pensionspengar från Alecta, men vill du flytta så hittar du praktisk information här. 

  • Du kan flytta dina pensionspengar som du har i din premiebestämda pension. För att flytta ditt kapital kontaktar du din valcentral.
  • Du kan inte flytta en pension där utbetalningarna redan har påbörjats.
  • Vi skickar ett bekräftelsebrev om att du vill flytta dina pensionspengar för vi har märkt att många inte känner till att de faktiskt begärt en flytt.

När flytten är genomförd

Så snart vi har fört över pengarna till det nya bolaget får du en ny bekräftelse från oss att flytten är genomförd. I samband med det övergår också Alectas försäkringsansvar för försäkringen till det nya bolaget.

Ingen flyttavgift inom ITP

Vi tar inte ut någon egen avgift för att flytta från Alecta. Vi tycker att en flytt ska vara kostnadsfri för att inte försvåra för de kunder som inte är nöjda med sitt val.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället en fråga till vår kundservice hittar du våra telefonnummer här

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice