8 av 10 vet inte vad de betalar för sin pension

Har du koll på vad ditt pensionssparande kostar? Inte? Då tillhör du den stora skara svenskar som inte heller vet vad de betalar. 82 procent av befolkningen vet nämligen inte vad de betalar i avgift. Och att så många inte vet, innebär att miljontals riskerar att får en lägre pension än vad de hade kunnat få.

I en nyligen genomförd undersökning som Novus gjort på uppdrag av Alecta, kom det fram att 82 procent av svenskarna inte vet vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande och 75 procent vet inte vad avgiften täcker.

novusdiagram1.svg

Se över avgiften för pensionen i tider av hög inflation

Många hushåll ser över sina utgifter nu när den höga inflationen gör tillvaron dyrare. En utgiftspost som tyvärr ofta glöms bort är avgifterna för pensions­sparandet. Till synes små skillnader i avgiften kan kosta en blivande pensionär tusentals kronor i månaden, eller miljoner i totalt kapital när det väl är dags att ta ut pensionspengarna.

—När du går igenom hushållsbudgeten inför hösten – ta reda på vad du betalar för ditt pensionssparande och jämför avgiften mellan olika bolag. Skrämmande få vet vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande trots att det kan slå hårt mot deras pension. En förklaring tror jag är att avgiften inte tas ut via faktura utan plockas ut i det tysta. På så sätt kan det försvinna hundra­tusen­tals kronor utan att du ens märker det, säger Staffan Ström, pensions­ekonom på Alecta.

De små siffrorna äter upp miljoner

En 25-åring som totalt har pensionsinbetalningar på 5 000 kronor i månaden och som sänker avgiften med en halv procent kan efter 40 år räkna med att ha en miljon kronor mer på kontot.

Skulle arbetslivet pågå i fem år till skulle skillnaden öka med ytterligare en halv miljon. En total skillnad på en och en halv miljon, enbart på grund av avgiften.

Det svenska pensionssystemet levererar. Det har flertalet rapporter visat. Men, om pensionsförvaltaren tar ut en hög avgift som straffar kunden försvinner pensionskapitalet från den sparande till förvaltaren. Då spelar det mindre roll hur mycket vi än höjer pensionerna. Pensionerna kommer inte att öka för individen, säger Staffan Ström.

Bättre information och bättre egen koll

Slutsatsen är att förvaltare måste bli bättre på att visa upp sina avgifter och sparare måste bli bättre på att ta reda på vilken avgift de betalar.novusdiagram2.svg

 — Med tanke på att bara 0,5 procents högre avgift kan minska sparkapitalet med miljoner är det något som alla bör kolla upp. I slutänden handlar det om att den avkastning din pensionsförvaltare åstadkommer ska landa i ditt pensionskuvert och inte i förvaltarens fickor, säger Staffan Ström. 

Läs mer

Pressmeddelande

Fyra steg för att få koll på din avgift

  1. Logga in på Minpension.se
  2. Klicka på ”Intjänad pension” för att se hur mycket pensionspengar du har och vem som förvaltar dem.
  3. Kolla upp vilken avgift du betalar. Om avgiften inte syns – kontakta pensionsbolaget och kräv att få veta vad du betalar.
  4. Enligt Pensionsmyndigheten är en avgift på upp till 0,2 % av pensionskapitalet en låg avgift. Betalar du mer än så är det dyrt och du kan sannolikt spara stora pengar på att byta pensionsförvaltare.

Om undersökningen

  • Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Alecta mellan den 17-22 maj 2022.
  • Totalt svarade 1 080 personer, baserat på ett slumpmässigt urval av Sveriges befolkning mellan 25-65 år.
  • Undersökningen är genomförd med webbintervjuer i Novus Sverigepanel, vilket garanterar ett representativt resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice