För dig som bor utomlands

Du får din pension utbetald i den valuta som är mest gångbar i landet du bor i. Vill du få pengarna i svenska kronor behöver du meddela oss det.

Konto

Du kan få din pension insatt på ett bankkonto i Sverige eller på ett utländskt bankkonto*. Utbetalningen sker den 25:e varje månad, men har du ett utländskt bankkonto kan det ta några dagar extra innan pengarna finns på ditt konto.

*Det finns undantag när vi inte kan betala ut pensionen till ett utländskt bankkonto, till exempel om det finns internationella sanktioner riktade mot landet. Kontakta oss om du vill veta mer.

Ny adress

Du som bor utomlands och flyttar behöver anmäla den nya adressen skriftligt till oss. Skicka dina nya adressuppgifter till:
Alecta
SE-103 73 Stockholm

Skatt

När du bor utomlands kan du ansöka om så kallad särskild inkomstskatt för utom­lands bosatt (SINK) hos Skatteverket.

  • Om Skatteverket beviljar din ansökan får du ett SINK-beslut som är utställt till Alecta. Skicka beslutet till oss så drar vi skatt enligt det.
  • Vi drar skatt med 30 procent på din pension eller enligt aktuell skattetabell om du inte har ett SINK-beslut.

läs mer

Skatt

Levnadsintyg en gång per år

Du som bor utomlands och får pengar från oss, behöver varje år intyga att du lever. Därför skickar vi ett levnadsintyg till dig en gång per år. Det är viktigt att du fyller i och skickar tillbaka levnadsintyget till oss så att vi kan betala ut din pension även fortsättningsvis. Hör vi inget från dig stoppar vi utbetalningarna.

I de flesta fall får vi uppgiften automatiskt

Du får inget levandsintyg från oss om du samtidigt får pension från Försäkrings­kassan eller Pensions­myndigheten. Då får vi istället uppgiften direkt från dem.

Blankett

Levnadsintyg (pdf)

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället en fråga till vår kundservice hittar du våra telefonnummer här

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice