Ursprunglig FTPK

År 1991 blev det möjligt för dig som kund att själv välja var din FTPK skulle placeras. Gjorde du inget val placerades premierna fram till 2008 i så kallad ursprunglig FTPK.

Mina sidor ser du om du har en ursprunglig FTPK i din tjänstepension hos oss.

Förutsättningarna för den lösningen gör att dagens FTPK-produkter ger bättre avkastning på kapitalet. Sedan 2009 är det möjligt att flytta hela kapitalet i ursprunglig FTPK till en bättre produkt. Om du inte ska gå i pension inom den närmaste framtiden kan du tjäna på att byta till en ny lösning.

Fyra saker att tänka på vid flytt av ursprunglig FTPK

 1. Hur lång tid du har kvar till pension
  Ju längre tid du har kvar till pension, desto större är sannolikheten att du tjänar på en flytt. På lång sikt förväntas avkastningen i Alecta Optimal Pension bli högre än förräntningen i ursprunglig FTPK. Men har du kort tid kvar till pension finns det en risk att svängningar på marknaden kan påverka ditt kapital.

 2. Utbetalningstiden
  Ju längre utbetalningstid du valt, desto större är möjligheterna att Alecta Optimal Pension ger en bättre avkastning än ursprunglig FTPK. Ursprunglig FTPK räknas upp med ett pensionstillägg. Pensionstillägg är tänkta att värdesäkra utbetalningen i förhållande till inflationen. I Alecta Optimal Pension fördelas den faktiska avkastningen direkt på kapitalet även under utbetalningstiden.

 3. Hur riskbenägen du är påverkar ditt val
  Tror du på en hög avkastning på aktiemarknaden eller hör du till dem som inte vill chansa med din FTPK? Ursprunglig FTPK har en garanterad avkastning och är alltså en säkrare placering, men möjligheterna till god avkastning är högre i Alecta Optimal Pension.

 4. Du kan lägga till ett skydd till dina efterlevande
  Byter du till Alecta Optimal Pension kan du i de flesta fall lägga till ett återbetalningsskydd till din FTPK som gör att dina efterlevande får dina pengar om du dör.


Flytten gör du hos Valcentralen
Det kan verka lite konstigt att flytta från Alecta till Alecta, men det är faktiskt så det går till. För att flytta din ursprungliga FTPK till Alecta Optimal Pension loggar du in på valcentralen.se

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice