Avgifter eller avkastning - vad betyder mest för din pension?

Din pension byggs upp av inbetalningar, avkastning och tid. Den bryts ner av avgifter. Det går alltså inte att fokusera helt på det ena och glömma eller strunta i det andra. Det är avkastningen efter avgifter - som avgör hur resultatet blir i slutänden.

Vad är avkastning?

Avkastning är ett begrepp som beskriver hur mycket en tillgång ökat i värde från en tidpunkt till en annan. Tänk dig att du köper en sällsynt porslinstallrik för 100 kronor. Ett år senare vill en granne köpa tallriken av dig, och bjuder 200 kronor för den. Grattis! Ditt loppisfynd gav dig en avkastning på 100 procent på bara ett år. Om du istället bara hade fått 80 kronor för den hade du istället haft en negativ avkastning (gjort en förlust) på 20 procent.

Vad är avgifter?

Avgifterna är vad det kostar att vara kund hos pensionsförvaltaren eller fondbolaget. Om avgifterna hade tagits ut i form av en faktura hade du förmodligen haft koll på vilka avgifter du betalar och kunnat ta ställning till om det är en rimlig kostnad.

Men avgifter på pensionssparande funkar inte så. Istället har pensions­förvaltaren rätt att plocka avgifterna direkt från dina pensionspengar. Det är visserligen bekvämt, men gör att du inte ser hur mycket pengar som nallas från ditt konto och förs över till förvaltarens plånbok.

Se upp med avgifterna, de bryter ner din pension. Därför gäller det att se upp, en årlig avgift kan verkligen tugga i sig dina pensions­pengar! För den som har en tjänstepension med hög avgift försvinner det inte sällan en halv miljon eller mer under ett arbetsliv i bara avgifter.

Vad är risk?

För de flesta av oss är ordet ”risk” förknippat med något dåligt. Men när det gäller pensionssparande kan risk faktiskt vara nånting bra. Då betyder risk sannolikheten att värdet framöver kommer att svänga uppåt och nedåt.

Den som inte vill ha några svängningar alls i värdet på sin pension kan slippa det, men då kommer pengarna heller inte att växa alls. För att få fart på växandet behöver vi acceptera att värdet svänger då och då.

Pensionssparande är långsiktigt (för de flesta pågår det i uppåt 60 år), därför gör det ingenting om det från dag till dag böljar lite uppåt och nedåt. Det viktiga är att trenden över tid pekar uppåt – och den gör den. 

Den viktiga avkastningen

Ok, så vi behöver lite finansiell risk för att få avkastning. För de allra flesta kommer pensionen att till bara en fjärdedel bestå av de inbetalningar som gjorts under arbetslivet. Resten – hela tre fjärdedelar – kommer från avkastning.

inbet_avkastning.svg

Att din pensionsförvaltare genom kloka investeringar lyckas skapa bra avkastning på pengarna är alltså helt avgörande. En bra förvaltare väljer noga ut investeringar (vanligtvis en kombination av aktier, fastigheter och tillgångar med fast avkastning) som gradvis bygger upp en bra avkastning. Avkastningen ska ju gå till dig och inte landa i förvaltarens fickor, eller hur? Det är nu det gäller att hålla koll på avgifterna. 

En låg avgift är ett säkert sätt att få mer i pension

Den som väljer en förvaltare med låga avgifter är säker på att få behålla en stor del av sina pensionspengar. Visst kan man under ett enskilt år eller två få en bättre avkastning i en fond eller försäkring med en högre avgift, men chansen att lyckas minskar starkt för varje år som går. Att en förvaltare som tar ut höga avgifter skulle vara rejält mycket bättre än alla sina konkurrenter över tid är väldigt osannolikt. Det visar forskningen tydligt.

Förvaltning till kostnaden av ett äpple

Väljer du Alecta som din pensionsförvaltare får du tillgång till ett gäng erkänt skickliga investeringsexperter som varje dag sköter dina pensions­pengar och får dem att växa.

För det betalar du en av marknadens lägsta avgifter, bara 0,05 procent. Översatt till kronor betyder det att en typisk Alectakund bara betalar fem kronor i månaden i avgift.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice