Vad är egentligen en låg avgift?

Vad är en låg avgift? Varför är avgiften så viktig? Och hur vet jag om jag har låga avgifter i mitt tjänstepensionssparande?

Vi ställde frågorna till Alectas pensionsekonom Staffan Ström som har till uppgift att dela med sig av sin kunskap utifrån Alectas erfarenhet av att förvalta pensioner för 2,8 miljoner kunder.

Vad är en låg avgift?

— Min tumregel är att en årlig avgift på upp till 0,5 procent är ok. Sen börjar det bli dyrt. En avgift över 1 procent är riktigt dyrt.

Varför är det så viktigt med en låg avgift?

— Det är lätt att tro att det inte spelar någon roll om en fond kostar 0,4 eller 1,4 procent. Det låter ju så lite, eller hur? Men grejen är att avgiften tas ut på hela ditt sparkapital – inte bara på avkastningen – år efter år under resten av ditt liv.

— Det betyder att varje tiondels procentenhet i högre avgift gör så att din pension krymper. Rejält. En enda procent mer i avgift kan betyda att uppåt en fjärdedel av dina pensionspengar har ätits upp av avgifter när det är dags att gå i pension.

Avgiften knaprar på avkastningen

— En viktig sak som många faktiskt ofta missar är att varenda krona som försvinner i avgift istället hade kunnat få växa till sig med ränta-på-ränta om inte förvaltaren hade lagt rabarber på dem. tjuvar.svg

De hundralappar som försvinner i avgifter, hade blivit tusenlappar om de hade fått stå kvar och växa på ditt pensionskonto. 

Hur vet jag om min tjänstepension har låg avgift?

— Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal kan du vara trygg med att du har en låg avgift.  Det beror på att utbudet av fonder och försäkringar du kan välja mellan är framförhandlat och prispressat av parterna bakom de olika kollektivavtalen.

— Den genomsnittliga avgiften för traditionell försäkring i ITP är idag 0,09 procent, och de 119 valbara fonderna kostar i genomsnitt 0,21 procent. Exakt samma fonder kostar på den öppna marknaden i genomsnitt 0,83 procent. Nästan fyra gånger så mycket alltså! För en typisk pensionssparare betyder de låga avgifterna inom ITP hundratusentals kronor mer i pensionskapital efter ett yrkesliv, eller ett par tusen kronor mer i pension. Varje månad livet ut.

När du vill kolla upp dina avgifter

Vill du se exakt hur mycket du betalar i avgift hos Alecta och hur det påverkar ditt pensionssparande, logga in på Mina sidor.

Vill du jämföra avgifterna på ditt tjänstepensionssparande i Alecta med andra pensionsbolag, är det enkelt att göra det hos Konsumenternas försäkringsbyrå.

Läs mer

Logga in på Mina sidor
Konsumenternas försäkringsbyrå
 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice