Avgifter

Låga avgifter är en av de viktigaste parametrarna för att få en bra pension. Faktum är att en procent mer i avgift kan innebära att så mycket som tjugo procent av ditt pensionskapital kan vara uppätet när det är dags att gå i pension.

Alectas avgifter

  • 0,05 procent på kapitalet per år, dras varje månad.
  • Du betalar aldrig mer än 40 kr per månad och avtalsområde.
  • Kostnad för kapitalförvaltning max 0,03 procent, dras innan avkastningen fördelas.

Årlig avgift för ITP 1 i Alecta

Alectas årliga avgift för ITP 1 är 0,05 procent av kapitalet. Avgiften fördelas ut över året och dras månatligen. Men vi har ett avgiftstak som gör att du som mest betalar 40 kronor per månad och avtalsområde. Avgiften täcker de kostnader vi har för att administrera din försäkring.

Kapitalförvaltningskostnad

Utöver den årliga avgiften tar vi även ut en avgift för att förvalta ditt kapital. Den täcker kostnaderna som vi har för att förvalta försäkringskapitalet. I Alecta ligger kapitalförvaltningskostnaden på max 0,03 procent och det gör den till en av världens lägsta. Kapitalförvaltningskostnaden dras från avkastningen innan den fördelas ut till dig varje månad.

Läs mer

Här hittar du avgifter för andra avtalsområden än ITP

Jämförpris på avgifter

För att du enklare ska kunna jämföra avgifterna mellan olika pensionsbolag har man tagit fram Norman-beloppet. Det ger dig en uppfattning om hur mycket du betalar i avgifter och förlorad avkastning under ett helt arbetsliv. Vi räknar med en inbetalning på 1 000 kr per månad och analysföretaget Morningstars avkastning för blandfonder om 4 procent.

  Collectums avgift Årlig avgift Kapitalförvaltningskostnad
ITP 1 0,7 %, max 450 kr/år 0,05 %, max 40 kr/mån 0,03 %
ITPK 0,7 % 0,05 %, max 40 kr/mån 0,03 %

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice