Skatt på din pension

Så här fungerar skatten när du får ut­betalningar från oss som pensionär, vid långvarig sjukdom eller när du får pengar efter en anhörig.

Innan vi betalar ut pengarna drar vi skatt på din pension. Vi drar 30 procent skatt om du inte har meddelat oss att något annat ska gälla. 

Så här fungerar skatten

  • Illustration av siffrorVi ska dra skatt med 30 procent när du får utbetalningar från flera håll och utbetalningen från Alecta inte utgör den största delen av din inkomst.
  • Vi ska dra skatt enligt aktuell skattetabell när pensionen från Alecta utgör den största delen av din inkomst. Hör av dig till oss i så fall.
  • Om du har ett beslut om jämkning från Skatteverket som gäller din utbetalning från Alecta behöver du skicka det till oss.

Kontakta Skatteverket om du är osäker på vilken skatt som ska gälla för dig.

Om du vill ändra skatten

Vill du höja ditt skatteavdrag gör du det enkelt på Mina sidor. Du kan även meddela oss per telefon, mejl eller genom att skicka ett brev.

Totala inkomsten påverkar skatten

Får du pension eller lön från flera olika utbetalare kan dina skatteavdrag totalt sett bli för låga. För att du inte ska få kvarskatt kan du höra med Skatteverket om den totala skatten som dras på dina olika inkomster är tillräcklig.

Kontrolluppgift kommer i januari

För att du ska se vilka uppgifter vi har lämnat till Skatteverket och vilken skatt vi har betalat in, skickar vi en kontroll­uppgift till dig i januari varje år.

Mer information på skatteverket.se

Ta reda på hur mycket skatt du får betala på pensionen. 
Skatteverket – räkna ut din skatt
Skatteverket – exempel på skatteberäkning

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice