Ny rapport - Pensionsbolagens roll i omställningen till nettonoll

2021-10-26 Den senaste IPCC-rapporten fastslog att det är mänskligheten som orsakar klimatförändringarna och COP26 står inför dörren. EU har antagit hårda regleringar för minskning av utsläpp och löften om klimat­neutrala bolag, regioner och investeringsportföljer står som spön i backen.

Ett sätt att mäta hur stor påverkan på klimatet ens sparkapital har är att titta på bankens, pensions- eller kapitalförvaltarens koldioxidavtryck. Det ger en enkel, snabb och jämförbar ögonblicksbild av hur mycket utsläpp den totala portföljen genererar. Men att vi i Sverige tvättar våra portföljer förändrar inget i real­ekonomin. Eller?

Om de här frågorna handlar en ny rapport från Stockholm Environment Institute med namnet What Does it Take to Achieve Net Zero? Rapporten, som fokuserar på vad investerare kan göra för att öka takten i omställ­ningen, presenterades den 26 oktober på ett livesänt seminarium lett av Johan Kuylenstierna, ordförande för klimatpolitiska rådet.

Seminariet arrangerades av de svenska medlemmarna i Net Zero Asset Owner Alliance (AOA), Alecta, AMF, Folksam och Nordea. Tillsammans förvaltar vi cirka 3000 miljarder SEK, eller drygt två svenska stats­budgetar.

Klimatkapitalet

Under seminariet presenterade de svenska medlemmarna i AOA ett utbildnings­initiativ för att minska kunskapsglappet mellan de som arbetar med finansiell hållbarhet och de 6 miljoner sparare vars kapital faktiskt används för att finansiera omställningen. Programmet kallas Klimatkapitalet och kommer att sjösättas första delen av 2022.

— I dagsläget finns inget brett åtgärdspaket för att demokratisera kun­skap­en om hur vi ska använda vårt gemensamma kapital för att nå nettonoll. Vi måste alla påminna oss om att det vi står här och pratar om idag är cirka 6 miljoner svenskars pengar, sa Alectas vd Magnus Billing under seminariet.

Se seminariet och ladda ner rapporten

Seminariet
Rapporten (på engelska)

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice