Alecta värd för möte om hållbarhet

2023-06-12 Onsdagen den 30 augusti arrangerade Alecta ett toppmöte med bland andra finansmarknadsminister Per Bolund och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Ämnet var EU:s hållbarhetsarbete på finansmarknaden.

Magnus Billing ingår som ende svensk i den expertgrupp (High Level Expert Group, HLEG) som har Europeiska Kommissionens uppdrag att föreslå en strategi för hållbar finansmarknad inom EU. Gruppen har nyligen lämnat en interimsrapport och arbetar nu med att få återkoppling från olika intressenter. Därför bjöd Magnus Billing in en rad nordiska intressenter på finansmarknaden för diskussion hos Alecta.

– Hållbarhetsdiskussionen inom finansbranschen är nu så mogen att det krävs systematisering och standardisering för att andelen hållbara investeringar ska gå från nisch till mainstream. Det gör det möjligt för tydligare krav och uppföljning av påverkan för en hållbar utveckling utöver ren avkastning, sade Magnus Billing under toppmötet.

Ny investering som påverkar

I samband med mötet berättade Magnus också om en ny typ av investering, en så kallad påverkansinvestering, som Alecta genomför. Investeringen uppgår till 100 miljoner dollar och går till en fond i den nederländska utvecklingsbanken FMO. Fondens syfte är att, parallellt med att leverera en finansiell avkastning som möter Alectas krav, genom lån skapa arbetstillfällen och affärsmöjligheter i utvecklingsländer.

– FMO använder en påverkansmodell som mäter hållbarhetspåverkan i form av skapade jobb, etablerade små och medelstora företag och utsläpp av växthusgaser. Modellen är i linje med FN:s åttonde globala hållbarhetsmål som syftar till anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt. Under året har Alecta samarbetat mot detta mål med andra investerare tillsammans med Sida, säger Magnus Billing.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice