Fem steg till en bra tjänstepension

Tjänstepensionen kan ibland verka svårare än vad det behöver vara. Här får du fem enkla tips om vad du bör tänka på för att få en så bra tjänstepension som möjligt.

1Arbete = Tjänstepension

När du börjar ett nytt arbete så bör du fråga om det finns kollektivavtal. Då vet du att du får en riktigt bra tjänstepension med ett bra sjukförsäkringsskydd som kompletterar Försäkringskassans ersättning om du blir sjuk. Frågan om tjänstepension borde vara lika självklar som att du undrar vilken lön du får. Att ha tjänstepension via sin arbetsgivare är i regel mycket viktigare för din framtida inkomst som pensionär än att du börjar spara privat till din pension.

 

2Hur länge du jobbar spelar roll - och även din lön

Självklart är det bra att utbilda sig eftersom det ger större chans till ett både roligt och bra arbete. Men tänk på att ju senare du kommer in i arbetslivet, desto mindre blir din framtida pension. Vill du få en bra tjänstepension bör du helst börja arbeta vid 25 års ålder och jobba så många år som möjligt.

 

Om du behöver arbeta deltid för att du har små barn försök då att dela på deltiden med din man/fru/sambo. Deltiden påverkar din tjänstepension negativt eftersom det är din lön som avgör hur mycket pengar som betalas in till tjänstepensionen. Ju högre lön du har desto mer pengar sätts av till din tjänstepension.

 

3Välj bolag med låga avgifter

När du ska välja vilket bolag som ska förvalta din tjänstepension är det viktigt att se till att få så låga avgifter så möjligt. Avgifterna har stor betydelse för storleken på din framtida pension. Varje krona du betalar i avgifter betyder lika mycket som varje krona du får i avkastning för din framtida pension. Jämför därför innan du väljer. Tänk också på att det inte behöver löna sig att välja bolag aktivt eftersom  ickevalsalternativet i flera fall har de lägsta avgifterna.

 

4Anpassa din tjänstepension efter var du befinner dig i livet

Välj familjeskydd eller återbetalningsskydd - om du behöver det. Ta bort det när du inte behöver det längre. Det finns tillfällen i livet när du inte behöver det, till exempel när barnen har flyttat ut och är självförsörjande. Återbetalningsskydd ger de pensionspengar du har sparat ihop till dina närmsta efterlevande och familjeskyddet ger dina anhöriga en viss summa varje månad.

 

Båda dessa skydd ger en extra trygghet till din familj, men det minskar din egen pension. Särskilt familjeskyddet kan minska din pension eftersom det blir dyrare ju äldre du blir. 

 

5Fråga, fråga och fråga

Det är dina pengar det handlar om och du har rätt att få veta hur din tjänstepension fungerar. Så dra dig inte för att fråga om det du inte förstår. Det bolag du väljer ska ta hand om både dig och dina pengar. Vi på Alecta berättar gärna mer om din tjänstepension.

Ordförklaringar

Att tänka på när det gäller tjänstepension

  • Eva Adolphson, pensionsekonom Alecta

    Eva Adolphson, pensionsekonom Alecta

Var informationen användbar för dig?