Krönika

Löneväxling – ett extra pensionssparande genom arbetsgivaren

Tycker du att du behöver spara mer till din pension än du redan gör genom den allmänna pensionen och tjänstepensionen? Är du beredd att avstå en del konsumtion här och nu för att istället konsumera mer i framtiden? Har du råd att avstå en del av din lön? Grattis! Då kan löneväxling kan vara nåt för dig.

Först behöver vi slå fast vad löneväxling egentligen är. I korthet betyder löne­växling att du byter bort en del av din lön mot något annat. Det kan vara tillgång till en bil, en cykel, en ögonlaseroperation eller något helt annat. Men vanligast är att byta bort en del av lönen mot att arbetsgivaren gör extra inbetalningar till pensionen.

Ett privat sparande i arbetsgivarens regi

Löneväxling är alltså ett slags privat sparande där du ber arbetsgivaren att flytta pengar från lönekuvertet till pensionskuvertet. Vad är då vitsen med det istället för att spara på egen hand? Jo, genom att arbetsgivaren sätter in pengarna kan du dra nytta av tre skattefördelar. Det handlar om skillnaderna i skattesats mellan:

  1. Arbetsgivaravgiften och särskild löneskatt.
  2. Avkastningsskatt och schablonskatt.
  3. Marginalskatt nu och marginalskatt sen.

Låter det krångligt? Det är det också. Därför har det som så ofta i spar­indu­strin vuxit upp en del myter kring löne­växling. En av de myterna är att löneväxling är fantastiskt förmånligt. Och löneväxling kan verkligen vara förmånligt. Men bara för vissa, och det finns inte bara fördelar med att löneväxla.

Både chans och risk på samma gång

Nackdelarna med löneväxling består främst i att du låser in dina pengar i en försäkring du inte kommer åt hur som helst, och att du blir beroende av framtidens skatte- och tjänstepensionsregelverk. Chans till glädje men också risk för besvikelse, kan man säga.

Låt lönen avgöra ditt beslut

Som du kommer att se här på temasidan är det du som vill gå extra tidigt i pension eller som har en månadslön på mellan 52 000 och 72 000 kronor som tjänar mest på att löneväxla. Tjänar du mindre än så (efter löne­avståendet) bör du inte löneväxla alls. Och tjänar du mer än så är det förmodligen (nästan) lika förmånligt att spara själv på ISK eller i en kapital­försäkring utan att blanda in arbetsgivaren. Då rår du själv över dina pengar och blir inte på samma sätt beroende av vad framtidens beslutsfattare hittar på.

Viktigaste beslutet är att spara överhuvudtaget

Det viktigaste beslut du kan fatta om du vill bättra på din pension är att börja spara över huvud taget. Investera pengarna där de har bra växtkraft, och se till att hålla avgifterna nere. Om du sedan gör det via löneväxling, ISK eller kapital­försäkring har faktiskt mindre betydelse. Alla tre vägarna leder ju mot samma mål: att en dag kunna växla försörjning från lön till pension. Eller kanske en kombination?

Staffan Ström, pensionsekonom Alecta

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice