Marknadskommentarer för våra olika marknader

Här kan du läsa om utvecklingen på våra olika marknader.

Under årets sista kvartal har inflationen fortsatt att sjunka globalt och allt fler ekonomiska data och inflationsstatistik indikerar att centralbankernas penningpolitik och höga räntor börjar ge önskad åtstramande effekt. Som svar på utvecklingen har både Federal Reserve (Fed), ECB och Riksbanken valt att hålla sina styrräntor oförändrade under kvartalet och har även signalerat att räntetoppen är nådd.

Svensk inflation, mätt som KPIF (Riksbankens huvudsakliga målvariabel), nådde 2,3 procent i december. Inflationstal som närmar sig målen, inbromsning i världsekonomin och svalare arbetsmarknad på båda sidor om Atlanten har väckt förhoppningar på marknaden om att centralbankerna både i USA och i Europa kommer att tvingas sänka sina styrräntor framåt våren. Dessa förväntningar delas dock inte helt av centralbankerna, som anser att den strama penningpolitiken behöver ligga kvar en bra bit in på året.

Under fjärde kvartalet har marknadsräntorna sjunkit kraftigt vilket har glatt aktiemarknaderna då bolagens finansieringskostnader minskar. Börserna har stigit markant under årets sista två månader, och den svenska börsen steg med 12,6 procent under kvartalet, vilket resulterade i en uppgång på 21,1 procent för helåret. De amerikanska börserna, framför allt drivna av en handfull teknikbolag i en tid av ökad AI-eufori, steg sammantaget med 12,2 procent under kvartalet och med hela 29,1 procent för helåret. Börserna i Europa, där konjunkturläget är mörkare, har utvecklats något sämre och nådde en kvartalsavkastning om 6,6 procent och 17,4 procent för helåret.

Den sjunkande nivån på kort- och långräntor har haft positiva pris-effekter för obligationer, vilket har resulterat i en god avkastning för Alectas ränteinnehav under helåret

De lägre räntorna har också inneburit viss lättnad för fastighetssektorn vilket främst har resulterat i att fastighetsaktier har stigit under året. De mer skuldtyngda fastighetsbolagen brottas dock fortfarande med höga finansieringskostnader och osäkerheten på fastighetsmarknaden som helhet är fortfarande stor. Antalet fastighetsaffärer är alltjämt få och prisutvecklingen på fastigheter väntas även framgent vara nedåtgående. För Alectas del har värdeutvecklingen för Alectas fastighetsinnehav varit negativt både för kvartalet och helåret.

Vad gäller valutamarknaden har den svenska kronan, som försvagades väsentligt under årets första hälft, stärkts sedan september då Riksbanken meddelade att de ska valutasäkra delar av valutareserven. Under kvartalet har kronan stärkts mot euron med 3,6 procent och mot den amerikanska dollarn med 7,7 procent. Sedan årsskiftet är kronan oförändrad mot euron men har stärkts mot dollarn med 3,4 procent.

Alecta Förmånsbestämd

Kvartalsavkastningen för den förmånsbestämda portföljen landade på 4,7 procent, vilket ger en avkastning på 7,1 procent för helåret. Konsolideringsnivån var vid utgången av kvartalet 158 procent och solvensgraden 199 procent. Starka finanser ger en långsiktig förmåga att skapa en fortsatt hög avkastning, vilket är gynnsamt för bolagets kunder, bland såväl företag som privatpersoner.

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension, som har en aktieandel med det långsiktiga riktmärket 60 procent, avkastade 5,1% procent under fjärde kvartalet och har därmed avkastat 8,7 procent under året. Konsolideringen för Alecta Optimal Pension är alltid cirka 100 procent, eftersom över- eller underskott fördelas ut till kunderna varje månad.

 

 

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice