Tjänstepensionspaketet ITP

Tjänstepensionen ITP är ett smart sätt att se till så att de anställda är tryggt försäkrade när de jobbar hos dig. Samtidigt ger det dig en möjlighet att visa att du är en arbets­givare med bra och tydliga anställnings­villkor.

Med ITP ger du dina anställda ett färdigt försäkrings­­paket som innehåller

LÄS MER

Tjänstepensionen ITP - ett paket i tre delar (alecta.se/privat)

Arbetsmarknadens parter står bakom ITPArbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv och PTK

Innehållet i försäkringspaketet är ett resultat av förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och PTK. I förhandlingarna har parterna slagit vakt om bra villkor och låga avgifter. Det har gjort ITP till en svårslagen lösning som är betydligt billigare än vad ett ensamt företag eller anställd själv skulle kunna förhandla fram.

Ett färdigt paket med försäkringar

Det är inte utan anledning som vi gärna använder ordet "paket" för att beskriva tjänstepensionen. Den kollektivavtalade tjänstepensionen är ju redan färdig­paket­erad när den kommer till företaget. I paketet ligger försäkringar som ger ekonomisk trygghet både under tiden vi arbetar och när vi går i pension.

Tjänstepensionen betyder mer och mer

Tjänstepensionen är tänkt att komplett­era den allmänna pensionen men eftersom den allmän­na pensionen bara ger en grundpension, blir tjänste­pen­sionen ibland avgörande för att vi ska kunna behålla ungefär samma levnads­standard som pensionärer. För den som tjänar över 7,5 inkomst­basbelopp, som är taket för hur mycket man kan tjäna in och få allmän pension på, kommer tjänste­pensionen bli ännu viktigare.

Så - sammanfattningsvis kan man säga att tjänstepensionen ökar i betydelse och har genom åren blivit en allt viktigare del av pensions­pyramiden. På så sätt är ITP ett mycket värdefullt paket som du som arbetsgivare ger dina anställda.

ITP 1 och ITP 2 – olika sidor av samma mynt

ITP finns i två varianter – ITP 1 och ITP 2. De båda delarna liknar varandra, men det finns skillnader. Det handlar till exempel om vem som har vad, men också om hur pensionen är konstruerad och byggs upp under spartiden. ITP 1 är en så kallad premiebestämd pension och ITP 2 är förmånsbestämd.

Enkelt uttryckt har den som är ung (född 1979 eller senare) ITP 1. Och den som är lite äldre (född 1978 eller tidigare) ITP 2. Men såklart finns det undantag från dessa regler och arbetsgivaren kan också ansöka hos Collectum om att samtliga anställda ska ha ITP 1.

LÄS MER

ITP 1 och ITP 2 - vad är skillnaden?

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice