ITP Sjukpension

En anställd som blir sjuk under en längre tid kan få ersättning från tjänstepensionen. Ersättningen heter ITP Sjukpension och fyller på ersättningen från Försäkrings­kassan. Här har vi samlat det du som arbetsgivare behöver veta och göra.

Arbetsgivaren sjukanmäler till Collectum

När en anställd har varit sjuk i 90 dagar (kalenderdagar) eller i sammanlagt 105 dagar under en tolvmånadersperiod, gör du som arbets­givare en sjukanmälan till Collectum. Den anställda kan då få ITP Sjukpension från Alecta.

Detta händer när sjukanmälan kommit till Alecta

När arbetsgivarens sjukanmälan kommer till Alecta, kontaktar vi Försäkringskassan för att få uppgifter om de dagar den anställda fått ersättning.

Vi räknar ihop dagarna och lägger även till eventuella sjukdagar före den 91: a sjukdagen som arbetsgivaren angett i sjukanmälan för att se om den anställda kommer upp i minst 105 dagar (det vi kallar ”105 dagars regeln”). Först då kan ITP Sjukpension börja betalas ut. Det är därför det är så viktigt att du alltid anmäler alla sjuktillfällen - vi får inte in några sådana uppgifter från någon annan.

Premiebefrielse för arbetsgivaren när den anställda är sjuk

Under tiden den anställda har ITP Sjukpension gäller också premie­befrielse­försäkringen. Det vill säga - du som arbetsgivare behöver inte betala premien eller delar av premien för ITP och TGL. Vi sätter ändå in premier till den anställd­as framtida pension.

Då kan en anställd få ITP Sjukpension

ITP Sjukpension gäller för en anställd som

  • har fyllt 18 år och har ITP
  • har varit sjuk i mer än 90 dagar i följd, eller 105 dagar på ett år
  • är sjukskriven minst 25 procent
  • får ersättning från Försäkringskassan, det vill säga sjukpenning, rehabili­terings­penning, sjuk- eller aktivitetsersättning.


Om en anställd inte har rätt till ersättning, får både den anställda och du som arbetsgivare ett brev från oss där vi förklarar varför.

LÄS MER

Internetkontorets tjänst - Sjukanmälda och premiebefriade
Premiebefrielse
Ersättning vid sjukdom (alecta.se/privat)

3 Tips för arbetsgivare

  1. Se över att lönerna stämmer innan du gör en sjuk­anmälan. En retroaktiv lönesänkning kan medföra att en anställd får ett krav från oss eftersom vi då kan ha betalt ut en för hög ITP Sjukpension.

  2. Gör en friskanmälan till Collectum när en anställd är tillbaka och arbetar fullt ut i sin tjänst.

  3. Med tjänsten ”Sjukanmälda och premiebefriade” i vårt internetkontor, får du en god överblick över samtliga anställda som är sjukanmälda och premiebefriade.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice