Premier för ITP 1

Premien som du betalar för ITP 1 räknas fram som en viss procent av den anställdas månadslön. Därför är det enkelt för dig som arbetsgivare att se hur mycket tjänste­pension­en kostar varje månad.

ITP 1 Kontant utbetald bruttolön upp till 7,5 inkomstbasbelopp Kontant utbetald bruttolön över 7,5 inkomstbasbelopp
Ålderspension 4,5 % 30 %
Sjukpension

2020: 0,09 %*
2021: 0,08 %*


2020: 0,47 % **
2021: 0,40% **

Premiebefrielse
2020: 0,11 %
2021: 0,13 %


2020: 1,19 %
2021: 1,10 %

* Här gäller 7,5 prisbasbelopp.
** För lön upp till 30 inkomstbasbelopp.

Tre olika premier för ITP 1

Du betalar tre olika premier för ITP 1. Det är premier för ålderspension, sjukpension och premiebefrielse.

Från år 2019 är premierna för sjukpension och premiebefrielse reducerade med 65 procent.

Premie för tjänstegrupplivförsäkring

Du betalar en fast premie för Tjänstegrupplivförsäkringen, TGL. En fast premie är ett bestämt belopp i kronor. TGL kostar alltid lika mycket för alla oavsett lön och ålder. Sedan 2019 är premien för TGL i Alecta 26 kronor.

Olika typer av premier

Den totala kostnaden för ITP 1 bestäms alltså till stor del utifrån den anställdas lön, men kostnaden påverkas också av vilken typ av premie du betalar. För den anställdas ålderspension, sjukpension och premiebefrielse i ITP 1 betalar du, som sagt en procentuell premie. För tjänste­grupp­liv­försäkringen betalar du en fast premie. En fast premie är ett fastställt belopp uttryckt i kronor. Tjänste­gruppliv­försäkringen kostar lika mycket för alla oavsett lön och ålder.

Anmäl lönen varje månad till Collectum

För att premien ska bli rätt och den anställda ska få rätt belopp insatt till sin tjänstepension, är det viktigt att anmäla den aktuella lönen varje månad. Det är den kontant utbetalda bruttolönen som du som arbetsgivare anmäler till Collectum.

Gillade du den här sidan?

Skriv gärna en kommentar om sidan

Vi vill gärna ha förslag och synpunkter som hjälper oss att förbättra vår webbplats. Vi läser allt men svarar inte här. Har du istället ett ärende eller en fråga till vår kundservice kan du skicka ett meddelande eller ringa till oss. Här hittar du våra telefonnummer.

Tack för din synpunkt!

Vi läser alla synpunkter men svarar inte på dem. Om du vill komma i kontakt med oss ber vi dig kontakta vår kundservice